Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem: "inne newsy na ten temat"
Forum PHP.pl > Forum > PHP
onlyX
Chciałbym na swojej stronie pod każdym newsem zamieścić linki do innych na ten sam temat. Coś w stylu: "Zobacz również".
Zastanawiam się jak to zrealizować i mam pomysł.
W raz z newsem do bazy dodawane są słowa kluczowe, definiowane przez autora newsa. Przy wyświetlaniu w bazie wyszukiwane są rekordy w których występuje przynajmniej jedno słowo kluczowe.

Co sądzicie o tym pomyśle? Macie pomysł jak to zrealizować? Macie w tym temacie jakieś doświadczenia?
Rastman
jeśli linki na ten sam temat, to czemu nie wyszukiwać z bazy po słowach z tytułów?
onlyX
Bo tytuł nie musi odzwierciedlać rzeczywistej zawartości newsa. W tytule jest sporo niepotrzebnych słów. Powinnien być przystępny dla czytelnika, a słowa kluczowe dla skryptu.
NuLL
Ja poprostu definiowalem newsy czy ez artykuly pokrewne w panelu admina - byly keywords'y ale to w pannelu admina skrypt proponowal co podpiac smile.gif
onlyX
Cytat(NuLL @ 2005-06-03 19:17:01)
byly keywords'y ale to w pannelu admina skrypt proponowal co podpiac smile.gif

Fajne rozwiązanie, ale dla mnie trochę zbyt zaawansowane.
ActivePlayer
tabela
id1|id2

i wiążesz w dwie strony. gdzie tu problem?
onlyX
W tym problem, że news może poruszać kilka tematów naraz. I chcem uniknać powiazania "na sztywno".

Edit:

Jeśli mam tablicę zawierającą słowa kluczowe:
  1. <?php
  2. $words = array(&#092;"php.pl\", \"programowanie\", \"słowa kluczowe\");
  3. ?>

ewentualnie string:
  1. <?php
  2. $words = &#092;"php.pl, programowanie, słowa kluczowe\";
  3. ?>

to jak powinno wygladać zapytanie SQL znajdujące rekordy, w których w polu words znajduje się przynajmneij jedne z tych słów.
Chodzi mi o to, żeby znaleść te rekordy przy jak najmniejszym udziale php.
militis
Automatyczne wyświetlanie newsów na ten sam temat ma swoje słabe strony. Pomyśl jeszcze nad tym, żeby podczas dodawania newsa dostępna była dla newsmana funkcja która wyświetli tytuły wszystkich newsów np w osobnym okienku, i te które zaznaczy, doda na koniec treści newsa, do specjalnej komórki w tabeli newsów czy gdzie tam chcesz. Wtedy będzie 100% pewności, że wyświetlone poniżej newsy są związane z tym tematem. Poza tym administrato będzie miał większe możliwości do zarządzania treścią newsa.
onlyX
Myślałem nad tym, ale wtedy musiałbym dodatkowo ten nowy news przypisać do tych które wybrałem.
Można skompilować te dwa pomysły. Newsman zaznacza newsy, które chce dołączyć jako podobne (w nowym oknie lub iframe), następnie skrypt przetwarza słowa kluczowe tych newsów i przekazuje do input w głównym oknie np. 5 najczęściej się powtarzających. Oczywiście może równiez sam zdefiniować słowa kluczowe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.