Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zmienic enter z textarea na <br>
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Master[PL]
Chodzi mi o to, żeby przy wpisywaniu treści newsa, artykułu do textarea, wszystkie entery po wyslaniu tresci zostaly zmienione na <br> przed umieszczeniem tego w bazie danych. Dziekuje z gory za pomoc
crash
Może przed umieszczeniem w bazie to nie najlepszy pomysł (<br> zajmuje więcej miejsca niż znak \n). Przetważaj dane wyciągnięte z bazy... Użyj nl2br" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual().
tiraeth
Cytat(crashu)
Użyj nl2br().

Cytat(To co mi pokazuje po formularzu @ źródło)
Tutaj zrobiłem sobie mały\r<br /> test bo nl2br zmienia tylko n a nie r i n =)

Proponuje:
  1. <?php
  2.  $zmienna = str_replace(array('r', 'n'), array('', '<br />'), $zmienna);
  3. ?>

lub
  1. <?php
  2.  $zmienna = str_replace('rn', '<br />', $zmienna);
  3. ?>
aleksander
Cytat(crashu @ 2005-01-05 20:36:55)
Może przed umieszczeniem w bazie to nie najlepszy pomysł (<br> zajmuje więcej miejsca niż znak \n).

Pomyśl, że za każdym razem, gdy user chce zobaczyć ten tekst, skrypt musi wykonać funkcje nl2br. a gdy zrobisz ją przy zapisaniu, nie będzie to potrzebne, więc szybkość skryptu się zwiększy (powiecie, że się czepiam no ale jak tuningować to tuningować biggrin.gif )
@Tiraeth: nl2br() nie zamienia \n na <br /> tylko DODAJE <br /> obok \n. Czyli po przepuszczeniu stringa "tu jest \nenter" przez nl2br bedzie "tu jest <br />\nenter"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.