Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pobiaranie i wyświetlanie zmiennych pdo
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
peklo
Witam
Mam takie zapytanie , które wyświetla mi dane uzytkownika.

$pdo = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=a', 'root', 'a');
$pdo->setAttribute( PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION );
$stm = $pdo->prepare("SELECT * FROM users where username='aaaaaa'");
$stm->execute();
$dane=$stm->fetch();

echo $dane['nazwa_firmy'];
echo"<br>";
echo $dane['id_lic'];

Polecenie to się wykonuje i wyświetla mi zmienne nazwa_firmy itd.
Chciałbym z tego zrobić klasę np dane i funkcje moje_dane ale nie wiem jak się do tego zabrać. Robię klasę i funkcje ale nie pobiera i nie wyswietla mi żadnych zmiennych.
Proszę o pomoc jak to zrobić i jak póżniej w tabeli html odwołać się do tych zmiennych.
Ilware
Cześć,

inicjalizację pdo wrzuć do konstruktora klasy, resztę rozbij po funkcjach wg uznania, nie przekazuj bezpośrednio zmiennych w sql'ce tylko używaj np http://pl1.php.net/manual/en/pdostatement.bindvalue.php.
Dane możesz pobrać na dwa sposoby, ale zrobić w klasie funkcję np getResult() która zwróci gotową tabelę w php, albo zwróci tablicę z wynikami i wtedy w szablonie php musisz np w foreachu te wyniki wyświetlić wink.gif

Pozdrawiam
peklo
Mam jeszcze jedno pytanko. Czy wszystkie selecty w pdo musza być bindowane? Chodzi mi o zwykłe wyświetlenie danych w tabeli
!*!
Cytat(peklo @ 5.07.2013, 10:02:19 ) *
Mam jeszcze jedno pytanko. Czy wszystkie selecty w pdo musza być bindowane? Chodzi mi o zwykłe wyświetlenie danych w tabeli

Nie, jeśli pobierasz je na sztywno. Tak, jeśli pobierasz je na podstawie danych z zewnątrz.
peklo
hej
nie za bardzo kumam o co chodzi:). Pobieranie na sztywno lub z zewnątrz
!*!
Jeśli zapytanie masz z góry ustalone, przez siebie skąd i co ma pobrać i tylko Ty przy tym manipulujesz, to nie ma potrzeby bindowania. Natomiast jeśli pobierasz dane na podstawie informacji pochodzących od użytkownika, to wtedy musisz.
peklo
to bedą np dane nagłówkowe firmy, więc nie potrzebują bindowania. Dzięki:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.