peklo
4.07.2013, 20:51:59
Witam
Mam takie zapytanie , które wyświetla mi dane uzytkownika.
$pdo = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=a', 'root', 'a');
$pdo->setAttribute( PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION );
$stm = $pdo->prepare("SELECT * FROM users where username='aaaaaa'");
$stm->execute();
$dane=$stm->fetch();
echo $dane['nazwa_firmy'];
echo"<br>";
echo $dane['id_lic'];
Polecenie to się wykonuje i wyświetla mi zmienne nazwa_firmy itd.
Chciałbym z tego zrobić klasę np dane i funkcje moje_dane ale nie wiem jak się do tego zabrać. Robię klasę i funkcje ale nie pobiera i nie wyswietla mi żadnych zmiennych.
Proszę o pomoc jak to zrobić i jak póżniej w tabeli html odwołać się do tych zmiennych.
Ilware
4.07.2013, 22:46:21
Cześć,
inicjalizację pdo wrzuć do konstruktora klasy, resztę rozbij po funkcjach wg uznania, nie przekazuj bezpośrednio zmiennych w sql'ce tylko używaj np
http://pl1.php.net/manual/en/pdostatement.bindvalue.php.
Dane możesz pobrać na dwa sposoby, ale zrobić w klasie funkcję np getResult() która zwróci gotową tabelę w php, albo zwróci tablicę z wynikami i wtedy w szablonie php musisz np w foreachu te wyniki wyświetlić

Pozdrawiam
peklo
5.07.2013, 09:02:19
Mam jeszcze jedno pytanko. Czy wszystkie selecty w pdo musza być bindowane? Chodzi mi o zwykłe wyświetlenie danych w tabeli
Cytat(peklo @ 5.07.2013, 10:02:19 )

Mam jeszcze jedno pytanko. Czy wszystkie selecty w pdo musza być bindowane? Chodzi mi o zwykłe wyświetlenie danych w tabeli
Nie, jeśli pobierasz je na sztywno. Tak, jeśli pobierasz je na podstawie danych z zewnątrz.
peklo
5.07.2013, 09:09:52
hej
nie za bardzo kumam o co chodzi:). Pobieranie na sztywno lub z zewnątrz
Jeśli zapytanie masz z góry ustalone, przez siebie skąd i co ma pobrać i tylko Ty przy tym manipulujesz, to nie ma potrzeby bindowania. Natomiast jeśli pobierasz dane na podstawie informacji pochodzących od użytkownika, to wtedy musisz.
peklo
5.07.2013, 09:53:08
to bedą np dane nagłówkowe firmy, więc nie potrzebują bindowania. Dzięki:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.