Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Powtarzająca się pętla?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Marek-
Cześć, szukam u was pomocy. Mam 3 różne prostokąty określone w CSS jako Divy z tłami np. 1. zielone, 2. żółte, 3. czerwone Teraz wyciągam z bazy rekordy np. spis wszystkich województw i chcę żeby tła te powtarzały tzn:
- mazowieckie (tło zielone)
- małopolskie (tło żółte)
- śląskie (tło czerwone)
- opolskie (tło zielone)
- dolnośląskie (tło żółte)
- pomorskie (tło czerwone)

itd

Jak zrobić taką pętlę?
Andrzej.W.
Ja bym np. wstawiał z nazwą województwa nazwe diva do bazy, a sam div miałby po prostu id=zmienna i tyle.smile.gif
-Marek-
Też o tym pomyślałem, ale sprawa się komplikuje gdy dane będą mogły być dodawane dynamicznie czyli np. głupi system newsów na stronie, wówczas trzeba jakoś sprawdzić który z kolei kolor to ma być. Z drugiej strony zaciągać do pracy DB przy pętli to trochę chyba przerost formy wink.gif
Rysh
Nadaj klasy css, następnie przed pętlą np $color = 0; I w pętli:
  1. if($color % 3 == 0) { echo "<div class=\"czerwony\">";}
-Marek-
Przyznam bez bicia, że nie kumam tego co Rysh napisałem coś takiego

W tabeli test mam pola ID, tresc, date mam 10 roznych wpisów i chce jak wyżej żeby wpisy były na 3 różnych tłach czyli zielone, żółte, czerwone, zielone, żółte, czerwone etc ;-)

1. $query = "SELECT * FROM test ORDER BY date ";
  2. mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
  3. $result = mysql_query($query) or die (mysql_error());
  4.  
  5. $color = 0;
  6.  
  7. while($row = mysql_fetch_array($result)) {
  8.  
  9. $id = $row['id'];
  10. $tresc = $row['tresc'];
  11.  
  12. if($color % 3 == 0) {
  13. echo "<div class=\"czerwony\">red</div>";
  14. }
  15.  
  16. }
  17.  
Rysh
póki co wstawiłeś kod który Ci dałem na początek, zamiast się samemu domyśleć to pytasz dalej. Więc odpowiadam, wystarczy dodać elseif dla % 3 ==1 oraz == 2 i masz gotowy kod, należy pamiętać żeby po każdej pętli $color++;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.