Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wzorce projektowe
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Szymciosek
Witam,
jaka jest najlepsza technika na naukę wzorców ? Skąd się uczyć ich ? Kiedy stosować dany wzorzec itd ?
CuteOne
Technika? Jak zawsze najlepsza jest praktyka smile.gif Oczywiście teoria na początek - kursy online, książki i rady mentorów. Co do kursów to polecam oglądać te (o ironio) nie przygotowane pod PHP np. C/C++, VB. Te pod PHP są albo stare albo pisane jak dla niedorozwiniętych :/
Kod
Tworzymy obiekt kota, który obserwuje zachowanie obiektu myszy.. I mamy wzorzec obserwator

Z książek polecam PHP Zaawansowane programowanie Helionu (jest tam opisanych kilka podstawowych wzorców)

edit: do języków, które posiadają obszernie opisane wzorce, dodam jeszcze Jave
zegarek84
jeśli chodzi o PHP to ja polecę książkę "PHP. Obiekty, wzorce, narzędzia. Wydanie III" (tzn. ja czytałem akurat angielską wersję którą którą może sobie jakoś znajdziesz a tłumaczenia często bywają kiepskie - w oryginale mogę polecić ;]), z C++ pod innym kontem czytałem książki... ale jeśli chodzi o przykłady algorytmów struktur danych które przy bardziej skomplikowanych obliczeniach może się przydać nawet w językach wysokiego poziomu jak np. JavaScript (choć po stronie klienta raczej nikt nie dba o zasoby i raczej mało robi się jakichś wymagających rzeczy) to także albo C albo C++ (tylko na początek zrozum składowanie tam danych przynajmniej w tablicach, choć w sumie wskaźniki to niemal to samo i jak ktoś je zrozumie to je polubi ^^)
batman
Temat przewijał się na forum kilka (jeśli nie kilkanaście) razy. Wystarczy poszukać.
Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.