Tym razem moim problemem jest wykonanie przyjaznego formularza(prostego i łatwego w obsłudze dla użytkownika). Zadaniem witryny będzie zebranie informacji o użytkowniku.
Załóżmy, że chce zebrać informacje o szybkości czytania tekstu i w tym celu tworze formularz. Mamy tam trzy podstawowe informacje:
-Długość trwania testu w tygodniach (chodzi o czas np 3 tygodnie)
-Dni w które wykonujesz test
-Rodzaje książek które czytasz.
Problem jest następujący:
Użytkownik musiał by wypełnić zbyt wiele formularzy abym otrzymał o nim informacje które mnie interesują. W jaki sposób uczynić taki formularz jak najbardziej atrakcyjnym oraz jakiego języka do tego użyć (znam podstawy html,css i php)
Moja koncepcja opiera się na polach typu checkbox.
Po zaznaczeniu, że zamierzam czytać np. w poniedziałek powinna wyskoczyć lista gatunków książek które podał autor i użytkownik może wybrać którąś z nich i/lub dopisać własną. Ideą strony jest zbieranie informacji i pokazywanie postępów.
Sprawę komplikuje fakt, że dni tygodnia są wyświetlane za pomocą pętli.
$Dni_tyg[0]="Poniedziałek"; $Dni_tyg[1]="Wtorek"; $Dni_tyg[2]="Środa"; $Dni_tyg[3]="Czwartek"; $Dni_tyg[4]="Piątek"; $Dni_tyg[5]="Sobota"; $Dni_tyg[6]="Niedziela"; $Dni_tyg_ang[0]="Poniedzialek"; $Dni_tyg_ang[1]="Wtorek"; $Dni_tyg_ang[2]="sroda"; $Dni_tyg_ang[3]="Czwartek"; $Dni_tyg_ang[4]="Piatek"; $Dni_tyg_ang[5]="Sobota"; $Dni_tyg_ang[6]="Niedziela"; <table border="2" style="border-collapse: collapse"> <tr> <th colspan="2" style="background-color:#1fa5c2;">'; echo "Dni treningu"; echo ' </th> </tr> '; for ($k=0;$k<7;$k++) { echo '<tr> <td>'; echo $Dni_tyg[$k]. ' </td> <td> <input type="checkbox" name="'; echo $Dni_tyg_ang[$k]; echo '" value="tak" /> </td></tr> '; } echo ' </table>
Proszę o nakierowanie mnie na właściwy tor, znalazłem informacje o tym, iż można wykorzystać tutaj javascript ale nie znam tego języka i zanim się go nauczę chce zapytać się o radę.
Pozdrawiam