Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL+PHP] Wielka baza danych 1TB
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lysy2005
Witam szanowne grono.

Mam bazę 1TB, dokładniej jedną tabele która ma 1TB danych, baza jest w InnoDB.
Czy pracując na takiej bazie indeksy wystarczą?
Jak najlepiej optymalizować tą baza, co zrobić żeby to fajnie działało.
Chodzi mi tu o zapytania SQL,
może trzeba odpowiedni config zrobić w pliku konfiguracyjnym MySQL?
Jak wy optymalizujecie takie tabele?

Z góry dzięki za pomoc.

everth
Powinieneś znormalizować.
IceManSpy
Optymalizacja zależy od struktury.
wookieb
Wszystko ZALEŻY.
Jakie dane trzymasz, jaka jest selektywność poszczególnych kolumn no i co chcesz z tym zrobić.
uupah5
Cytat(lysy2005 @ 20.06.2011, 19:59:43 ) *
Mam bazę 1TB, dokładniej jedną tabele która ma 1TB danych, baza jest w InnoDB.
Czy pracując na takiej bazie indeksy wystarczą?

zaczynasz dobrze kombinowaćwink.gif
martw się o rozmiar indeksów, nie rozmiar tabeli:)
Cytat(lysy2005 @ 20.06.2011, 19:59:43 ) *
Jak najlepiej optymalizować tą baza, co zrobić żeby to fajnie działało.
Chodzi mi tu o zapytania SQL,
może trzeba odpowiedni config zrobić w pliku konfiguracyjnym MySQL?
Jak wy optymalizujecie takie tabele?

tuning pod konkretne potrzeby. dla innodb oczywiście są ogóle porady, łatwo je wygooglać.
bez szczegółowej wiedzy o Twoich potrzebach mogę z pewnością stwierdzić tylko jedno: domyślne ustawienia serwera mysql dla Ciebie będą ZŁE.
zbig
Witam !

Baza danych 1 TB to przeciez wiecej niz cala baza danych Wikipedii.
Do pracy z takimi zbiorami danych stosuje sie inne technologie niz bezposrednie zabijanie bazy danych wink.gif.
Napisanie wlasnego oprogramowanie, bazujacego na algorytmie DFA, ADFA lub innym algorytmie szukajacym jest walka z wiatrakami, poniewaz od wielu lat rozwijane sa tego typu projekty i nie sadze zeby trzeba bylo wywazac otwarte juz drzwi.
Wikipedia uzywa JAVA-LUCENE. Mozna pokusic sie o uzycie projektu Nutch. Ewentualnie o jakis komercyjny projekt taki jak Exorbyte
Mysle, ze tak czy inaczej twoja 1TB tabele mozna - tak jak twierdza koledzy - logicznie zoptymalizowac, co jednak - jak sadze - niewiele pomoze przy checi bezposredniej pracy z DB.

P.S

Nie daj sie nabrac na Zend_Search_Lucene . Lojalnie przestrzegam i odradzam.

Pozdrawiam

uupah5
zbigu, nie rozkręcając flame'a... ze dwa komentarze, bazując na Twoim wpisie
Cytat(zbig)
Baza danych 1 TB to przeciez wiecej niz cala baza danych Wikipedii.

dzięki za tę ciekawostkę. tyle, że nadal 1TB to baza średniego rozmiaru.
udostępnić te 1TB 400mln userom, to dopiero issue:)
Cytat(zbig)
Do pracy z takimi zbiorami danych stosuje sie inne technologie niz bezposrednie zabijanie bazy danych wink.gif.

to tylko autor wie, co ma zamiar robić z tymi danymi. my możemy powróżyć z fusów co mu potrzeba.
Cytat(zbig)
Napisanie wlasnego oprogramowanie (...) jest walka z wiatrakami, poniewaz od wielu lat rozwijane sa tego typu projekty i nie sadze zeby trzeba bylo wywazac otwarte juz drzwi.

podpisuję się 2 rękami
Cytat(zbig)
Ewentualnie o jakis komercyjny projekt
Mysle, ze tak czy inaczej twoja 1TB tabele mozna - tak jak twierdza koledzy - logicznie zoptymalizowac(...)

i to nawet pozostając przy mysql. jedna z różnych możliwości - silnik od infobrighta.

aczkolwiek, jakbym miał wybierać DB, to postawiłbym na oracla, chociażby ze względu na patrycjonowanie bazy. w mysql też można, ale w praktyce to przepaść.
singollo
Ja bym jeszcze się zastanowił nad silnikiem (czy na pewno musi być InnoDB) i ewentualnie budową klastra - aktualizujesz na jednym serwerze, czytasz z pozostałych. Powstaje opóźnienie - pytanie, czy jest dopuszczalne.

W ogóle, dużo pytań...
rob_roy
Hmm, wiem, że niektórzy praktykują algorytymy np. drzewa Celko aby unikać zagnieżdżeń wielokrotnych w klauzli IN () (duża liczba podzapytań zwalnia nawet największy serwer... widać to później w slow logach). Algorytm Celko bedzie przydatny przy kategoriach i ich podkategoriach. Ciekawa sprawa. Inną kwestią jest optymalizacja zmiennych (czy aby zamiast bigint(21) nie lepiej coś mniejszego) wykonanie testów zapytań EXPLAIN SELECT ... Użycie pól indexowych typu ENUM (zmienna indexowa) i SET, używanie szybkich pól bitowych może być pomocne. Czyszczenie bazy w postaci DELETE, czasem zbierają się śmieci... Jeżeli to dane tylko do przeszukiwania to może zamiast trybu InnoDB tryb MyISAM (fulltextsearch).
Ogólnie to polecam w google wpisać mysql performance blog i poprzeglądać ( I index).

Swoją drogą zaspokój moją ciekawość i powiedz gdzie mają takie duże bazy jeżeli nie w google, pentagonie i banku? wink.gif

Pozdrawiam
Fifi209
Cytat(rob_roy @ 21.06.2011, 16:22:23 ) *
Swoją drogą zaspokój moją ciekawość i powiedz gdzie mają takie duże bazy jeżeli nie w google, pentagonie i banku? wink.gif

np. Ogromne tablice tęczowe. smile.gif
Hashe w różnych algorytmach md5, sha1 etc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.