Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kodowanie skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ktuvok
Potrzebuję umiejscowić skrypty .php na serwerze klienta. Ponieważ nie bardzo chcę, aby klient (czytaj - informatyk klienta) mógł odczytać ich zawartość, szukam sposobu na ich zakodowanie.

Zastosowanie - komercyjne.

Jakie są opcje? Słyszałem o dość kosztownej bibliotece Zend'a - czy ktoś moze mi cokolwiek na ten temat przybliżyć? W sumie to mam sporo pytań:
1. Jaki efekt uzyskuje się kodując skrypty - czy po prostu dodawana jest do nich cała masa na pozór niepotrzebnych znaków, czy są one jakoś kompilowane?
2. Czy mogę zakodować skrypt u siebie, tj. na maszynie z Win98 i wysłać go poprzez ftp na serwer, tak jak to robię ze skryptem nie zakodowanym?
3. Czy skrypt po zakodowaniu to nadal .php - czy nadal uruchamia się go tak samo?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,
K
Koshin
pod tym adresem linkiem masz duzo informacji o kodowaniu
Synaps
Truck MMCache -> encoder
zalety:: darmowy,szybki
url : http://turck-mmcache.sourceforge.net/#encoder

poczytaj i sprawdz , lepszego nie znajdziesz 8)
Koshin
a tak z ciekawosci sie spytam, czy ten Truck MMCache, nei wymaga ingerencji w ustawienia php na serwerze ?
Bakus
I tak i nie...
tzn. możesz go ustawić jako moduł ZE w php, lub wczytać dynamicznie przez polecenie [manual:376d553708]dl[/manual:376d553708](); w samym skrypcie...
Koshin
chyba ze nie mozesz uzywac dl dynamicznie w skrypcie,bo jest zablokowane przez konfiguracje serwera. neiprawdaż ?
zalew
Cytat
Słyszałem o dość kosztownej bibliotece Zend'a - czy ktoś moze mi cokolwiek na ten temat przybliżyć?

sciagnij demo zend encodera... po prostu cacko... paroma klikami wybierasz pliki do zakodowania, zazanczasz opcje czy moga zalaczac pliki spoza zakodowanych, klik i po wszystkim... planuje zakup.. mozesz tez dac timeout np. kilka dni i jesli klient nie zaplaci to pliki przestaja dzialac..
wassago
Cytat
I tak i nie...
tzn. możesz go ustawić jako moduł ZE w php, lub wczytać dynamicznie przez polecenie [manual:fc2cb46bcf]dl[/manual:fc2cb46bcf](); w samym skrypcie...

z tego co wim, to takim sposobem, mozliwosci decodowania nie bedzie mial.
Koshin
Cytat
sciagnij demo zend encodera... po prostu cacko... paroma klikami wybierasz pliki do zakodowania, zazanczasz opcje czy moga zalaczac pliki spoza zakodowanych, klik i po wszystkim... planuje zakup..

zazdroszcze.. mnie nawet na planowanie zakupu nie stac...

980 $ za rok

2400 $ za dozywocie..

a tak za 200 PLN.. to nic nie ma ? tongue.gif
Bakus
hehehehehe już za 15zł można takie programy znaleść winksmiley.jpg na giełdzie winksmiley.jpg
Dawid Pytel
Na Allegro lubi nnych stronach mozna czasem znalezc ogloszenia osob ktore posiadaja ZE i koduja skrypty, powiedzmy 1 zł od 10kb. Wystarczy poszukac.
zalew
tak, na allegro sprzedaja tez strony intern netowe za 5pln i pozycjonowanie na 1miejsce kazdej strony za 1pln..
poza tym obcemu kolesiowi bedziesz przesylac robote kosztujaca 2k po to by ci zakodowal? rownie dorbze mozesz dac ten kod otwarty na serwer, co za roznica czy dajesz to informatykowi klienta czy kompletnie obcemu gosciowi? tak czy siak dajesz komus swoja ciezka prace...
co do uwagi o gieldzie mam nadzieje, ze to byl zart, bo mozesz scaignac za darmo z netu, chodzi o licencje, no ale to na wszelki wypadek..
Cytat
zazdroszcze.. mnie nawet na planowanie zakupu nie stac...
980 $ za rok
2400 $ za dozywocie..

tak, ale jak sie zaglebisz albo wejdziesz na chat z doradca, to sie dowiesz, ze jest cos takeigo jak 'smallbiz program' gdzie dla 'malych firm' sprzedaja za $300 na dozywotnia gwarancje z mozliwosc upgrade'ow +2 programy nie pomne ktore... jedyne co musisz zrobic to co rok skladac im deklaracje ze jestes smallbiznes czyli uwaga uwaga.. ze twoj przychod nie przekracza $250000 :))) reasumujac... wydajesz ok 1200 zlotych i korzystasz z encodera dopoki twoja firma nie zarabia miliona peelenow rocznie (jakby tyle zarabiala to by mnie walilo ze daje im $980 za rok :))..
nie ma czego zazdroscic, ciezko rozstac sie z taka suma, ale w koncu bedzie trzeba przelozyc potrzeby zawodowe nad rozrywkowe i wydac ten szmal :)
wiecej -> http://www.zend.com/store/products/zend-smallbiz.php
Bakus
Owszem... to z giełdą to był joke... Z tego co znam regulamin, to tego typu "polecanie produktów" grozi poważnymi konsekwencjami, a takich staram się unikać... winksmiley.jpg
Koshin
szkoda ze nie zostalem zacytowany do fragmentu o tych 200 PLN ...

niestety jeszcze w tej chwili nawet 1200 za rok to jest dosyc spory wydatek. no ale pomysl nie jest zly. moze uda mi sie jakas smallbiznesowa firme na to namowic smile.gif i zasponsoruje mi ten program.
Kinool
Cytat
poza tym obcemu kolesiowi bedziesz przesylac robote kosztujaca 2k po to by ci zakodowal? rownie dorbze mozesz dac ten kod otwarty na serwer, co za roznica czy dajesz to informatykowi klienta czy kompletnie obcemu gosciowi? tak czy siak dajesz komus swoja ciezka prace...

widzisz i tu jest pies pogrzebany, skoro ktos ci zlece prace placi ci za nia 2 tysiace, czyli nabywa od cibie konkretny produkt. zalezy jeszcze wszystko od umowy, jesli ta osoba (firma) nabywa prawa autorskie to to jest wtedy jej lub jego a ty pozbywasz sie (odsprzedajesz) swoje prawa za 2 tysiace!

z tego co rozumie to chesz zeby ci zaplacili za wykonana prace ale niechesz by mogli sobie grzebac lub odsprzedawac kodu dalej?questionmark.gif
zalew
nie musisz sprzedawac kodu, tak samo jak sprzedajac jakas aplikacje kompilowana sprzedajesz dzialajacy program a nie zrodla.. zalezy co napiszesz w umowie..
posiadanie encodera to daje, ze mozesz powiedziec klientowi, ze sprzedajesz dzialajaca aplikacje za 2k i tylko ty mozesz byc supportem technicznym do niej, ale jesli ktos wyraza chec powierzenia tego pozniej komu innemu to moze od ciebie zrodla kupic za 1k np..
Koshin
Cytat
Cytat

widzisz i tu jest pies pogrzebany, skoro ktos ci zlece prace placi ci za nia 2 tysiace, czyli nabywa od cibie konkretny produkt. zalezy jeszcze wszystko od umowy, jesli ta osoba (firma) nabywa prawa autorskie to to jest wtedy jej lub jego a ty pozbywasz sie (odsprzedajesz) swoje prawa za 2 tysiace!

z tego co rozumie to chesz zeby ci zaplacili za wykonana prace ale niechesz by mogli sobie grzebac lub odsprzedawac kodu dalej?questionmark.gif

Kupujesz samochod mercedes i co? masz do neigo prawa autorskie (patenty?) idziesz do bmw albo volvo i im to sprzedajesz, bo to twoje, bo za to zaplaciles.. ?
Zadko z produktem sprzedawane sa prawa autorskie.. tak mi sie wydaje.

a co do kupienia zrodel za 1k i support techniczny u kogos innego, to praktycznie mozna sie juz pozegnac z jakimikolwiek innymi 1k, bo ten pierwszy co kupil, bedzie to sprzedawal za 0.5k.

live is brutal i full of open source.
zalew
powtorze - zalezy od umowy.. nie ma to znaczenia czy 'rzadko sie sprzedaje' czy czesto czy co... jesli sie targujesz i uznajesz, ze oplacalne ci jest sprzedac jedynie zaszyfrowane, to po prostu to mowisz klientowi i ustalacie czy tak czy nie.. nikt cie nie zmusi do sprzedazy zrodel ani nie zabroni, jest to kwestia tego co i za ile chcesz sprzedac..

>>masz do neigo prawa autorskie (patenty?)<<
patent to nie prawa autorskie (czym jest patent, dzielo, wynalazek, a wiele innych pojec to zapraszam do google pod haslami 'ochrona wlasnosci intelektualnej', 'ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych' itp).. po drugie mercedes nie jest dzielem, dzielem byl projekt samochodu, ktory zostal sprzedany przez konstruktora do wytworni ale nas w tym momencie to nie interesuje, ty kupujesz samochod tak jak bulke w sklepie.. patent jest zastrzezeniem urzedowym do konkretnego rozwiazania.. prawo autorskie osobiste jak i majatkowe naleza do tworcy danego dziela bez zadncyh zapisow urzedowych. prawo majatkowe mozesz sprzedac komus i to sie czyni powszzechnie we wszystkich dziedzinach tworczosci, przy tym okreslasz pola eksploatacji na jakich zezwalasz na wykorzystywanie twojego dziela oraz zapis czy zezwalasz na zmiany dokonywane bez twojej zgody..

>>Zadko z produktem sprzedawane sa prawa autorskie.. tak mi sie wydaje<<
'zadko z produktem' .. z jakim produktem? z workiem na kartofle czy z projektem graficznym? tak jak mowiem prawa autorskie tycza sie dziela, a przy jego sprzedazy jest okreslone co zostalo sprzedane..

prosze, jak dyskutowac to o konkretach, bez mylacych uogolnien :).. wstepnie wyjasnilem, zapraszam do netu do lektury na ten temat :)
Koshin
aaa. tam.. olać to.. wole jakiegoś skrypciora napisać !! smile.gif
manual_juz_czytalem
W tym wątku pojawił się temat praw autorskich, więc wtrące swoje trzy grosze.
Jezeli chodzi o prawa autorskie, to warto zajrzeć do kodeksu - generalnie chodzi o to, czy podpisujesz umowę o prace. Bo jeżeli tak, to pracodawca dostaje wszystkie prawa, a Ty tylko forse od niego. Umowa zlecenie i umowa o dzieło o ile pamiętam NIE powodują "nawiązania stosunku pracy" (czy jak to się tam fachowo nazywa) więc prawa autorskie pozostają przy klepaczu kodu. Lepiej to sobie sprawdźcie w samym źródle. bo mogłem coś namieszać.
zalew
a. nie ma czegos takeigo jak 'wszystkie prawa', jelsi uwazasz ze jest, to powiedz co przz to rozumiesz
b. pozostaja lub nie pozostaja, mozesz zrzec siemajatkowych o czym napisalem..
manual_juz_czytalem
nie jestem prawnikiem, tylko trochę na ten temat czytałem, a posta napisałem głównie po to, by zasygnalizować istnienie takiej rzeczy jak odpowiedni kodeks, w którym z pewnością każdy znajdzie pełniejszą odpowiedź niż w głowach forumowiczów (z całym szacunkiem). Tyle.

pozdrawiam
treewood
na wykladzie z prawa wykladowca jasno nam sprecyzowal
1. prawa materialne - sa na sprzedaz i mozemy sie ich wyzbyc
2. prawa autorskie - tego nigdy przenigdy sie nie pozbedziemy bo to co zrobilimy jest nasze i kropka. zadna umowa tego nie zmieni. moze jednak zmienic to czy bedziesz sie pod ta praca podpisywal czy nie.
swamp
ale dramat robicie:P hyyhhyy

do kodowania czyli obfuskacji polecam ci : POBS

http://pobs.mywalhalla.net./

Małe,darmo,szybkie .......a mozliwosci i stopien kodowania zalerza tylko od twojej inwencji winksmiley.jpg

Pozdrowa tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.