Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Front Controller czy klasa aplikacji
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
sekseksek997
Witam
Czy używacie do budowania aplikacji jakiejś klasy boga, która "ogarnia" wszystko, czy może odwołujecie się tylko do front controllera?
zend
Front Controller jest tą klasą bogiem która ogarnia wszystko i agreguje takie rzeczy jak dispatching, routing itp
Crozin
Front Controller nie jest w żadnym wypadku "klasą bogiem" - ma kilka niezbyt wyrafinowanych zadań i tylko nich powinien się trzymać. Obiekt, który miałby "ogarniać" wszystko byłby kompletnie bezwartościowy.
sekseksek997
Dzięki panowie. Utwierdziliście mnie w przekonaniu. Bo przecież z innych komponentów mogę się odwoływać do Front Controllera. Gdybym miał klasę "boga" to do owego komponentu musiałbym przekazać nazwę/obiekt tej klasy.

Pozdrawiam smile.gif
erix
Ale, z tego co pamiętam, to chyba bardziej do Twojego opisu pasuje definicja bootstrapa. winksmiley.jpg
sekseksek997
W zendzie ta klasa nazywa się chyba Application - tym się sugerowałem

W zendzie jest do tego masa kodu. Z zenda nie korzystam, pracuję nad własnym rozwiązaniem i szukam optymalnego rozwiązania.
Wg mnie nie potrzeba bootstrapa
erix
Ale to nie zmienia faktu, że musisz mieć "coś", co np. wybierze Ci odpowiedni szkielet/layout, ustali wersję językową, czy popełni parę innych bzdetów istotnych dla Twojej aplikacji. winksmiley.jpg
sekseksek997
Mhm. Kurcze, może masz rację. Do tej pory takie rzeczy jak inicjacja handlera sesji, wybór szablonu pisałem w index.php. Może się to dynamicznie zmieniać. Masz rację smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.