Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatycznie generowany link
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szczypiorek
Czesc
Mam problem. Chce, aby strona sama generowala link tzn. Uzytkownik wchodzac na moja strone zostawia swoje dane osobowe. One sa dodawane do bazy danych. Baza danych swietla mi wszystkich uzytkownikow, ktorzy sie wpisali. Alfabetycznie Imie i Nazwisko.
Jak nalezy zrobic aby najezdzajac na jakies dane uzytkownika mial mozliwosc np: glebszej informacji o nim?
Oto jest Przyklad:
Jan Kowalski (najezdzam na niego i mam wygenerowany np: ponizsza sciezke
http://forum.php.pl/posting.php?mode=newto...b4fed922b4d1df)
Moze napisalem troche nie zrozumiale ale nie wiem jak to ujac?
Prezes
Nie wiem czy o to ci chodzi.

[php:1:11e580371e]<?php
$sql = ("SELECT * FROM nazwa_tabeli ORDER BY nazwisko");

while($row = mysql_fetch_array($sql))
{
$name = $row['name'];// w bazie w tabeli wyciaga imie badz nazwisko zalezy jak ustalisz
echo "<a href="dane.php?name=$name">$name</a>";//robi linki do wszystkich nazwisk. Tyle ze w dane.php musisz miec warunek (if) ktory bedzie wysietlal poszczegolne dane o kliencie ktorego "kliknales"
}

?>[/php:1:11e580371e]
Pozdrawiam
p.s nie testowalem moga byc bledy
id4
Wykaz:
[php:1:75f5e82615]<?php
$query="select * from tabela order by name";
$result=mysql_query($query);
while($dane=mysql_fetch_array($result)){
?><a href="?userid=<?echo $dane[id];?>"><?echo $dane[name];?></a><br/><?
}
?>[/php:1:75f5e82615]
Szczegóły:
[php:1:75f5e82615]<?php
$query="select * from tabela where id='$_GET[userid]'";
$result=mysql_query($query);
if($dane=mysql_fetch_array($result)){
// wyswietlasz co tam chcesz
}
else{
echo "Nieprawidłowy identyfikator!";
}
?>[/php:1:75f5e82615]
szczypiorek
Ale mi chodzi glownie o czysty kod php. W mysql jeszcze nic nie robilem i nie wiem jak sie zabrac.
Majdan
Cytat
Ale mi chodzi glownie o czysty kod php. W mysql jeszcze nic nie robilem i nie wiem jak sie zabrac.

Ja uważam, że jest to czysty php. A sam w swoim topicu napisałeś o bazie danych.
szczypiorek
Baze tworzona mam na plikach txt. Uzytkownik dodaje swoje dane ze strony. Potem odbywa sie zapis do pliku i glownie na plikach txt chca ja oprzec.
Majdan
Radzę nie używać słowa 'baza danych' jeżeli masz na myśli pliki. Baza danych to baza danych, a pliki to pliki.

EDIT: Poszukaj systemu logowania opartego na plikach.
Seth
OT:

Cytat
Radzę nie używać słowa 'baza danych' jeżeli masz na myśli pliki. Baza danych to baza danych, a pliki to pliki.

Cytat
Baza danych (angielskie database), rodzaj komputerowego zbioru kartotek, magazyn danych o określonej budowie. Baza danych jest modelowym ujęciem fragmentu rzeczywistości będącego przedmiotem zainteresowania (universe of discours) osób, instytucji, organizacji, firm, zakładów itp., reprezentującym fakty dotyczące tej rzeczywistości w formie umożliwiającej ich przetwarzanie w komputerze. Istotne obiekty danego przedmiotu zainteresowania określa się jak encje lub klasy. Klasą lub encją w rejestrze samochodów są poszczególne samochody, a także ich właściciele lub użytkownicy. Projekt bazy danych określa jej strukturę (część intensjonalną) i zawartość (część ekstensjonalną). Dane przechowywane w bazie są trwałe, co nie oznacza, że nie ulegają zmianom. W każdej chwili baza danych znajduje się w określonym stanie. Operacje powodujące zmianę stanu bazy danych noszą nazwę transakcji.

Przez integralność bazy danych rozumie się wierne odzwierciedlanie przez nią przedmiotu zainteresowania jej użytkowników. Prostymi przykładami baz danych są spisy towarów, rozkłady jazdy, ewidencje pracowników, wykazy płatnicze, wszelkiego rodzaju rejestry bankowe, kartoteki urzędowe, biblioteki, katalogi, książki telefoniczne, szpitalne historie chorób, dzienniki lekcyjne, wykazy osób podejrzanych, księgi parafialne itd. Wszystkie one muszą spełniać jeden warunek: ich tworzenie, przechowywanie, uaktualnianie i przeszukiwanie powinno się odbywać w komputerze.

Najprostsze bazy danych są jednopoziomowe (płaskie) i są tworzone przez plik jednostek o jednolitej strukturze, zwanych rekordami. Rekordy, czyli elementy składowe pliku bazy danych, zawierają pola różnorodnych typów: numeryczne, znakowe, tekstowe, pola walut, a w przypadku baz multimedialnych także pola wskaźnikowe odnoszące się do zapamiętanych w komputerze cyfrowych obrazów, animacji i dźwięków. W zależności od charakteru przedmiotu zainteresowania bazy danych tworzą wielokolumnowe tabele spełniające ścisłe wymogi. Tabele takie określa się mianem relacji, a tworzone przez nie bazy nazywa się relacyjnymi bazami danych. W zarządzaniu informacją baz danych są przydatne klucze, za pomocą których określa się zapytanie kierowane do baz danych lub reguły porządkowania baz danych (sporządzanie indeksów baz danych). Istnieją standardowe języki obsługi baz danych, np. SQL. Praktycznie nie ma już dziedziny zainteresowań, która nie podlegałaby odwzorowaniu w komputerową bazę danych. Dysponowanie właściwą informacją o określonym obiekcie w określonym czasie i miejscu jest zawsze cenną wartością, pomocną w podejmowaniu udanych decyzji.

Tak wiec baza danych to takze pliki tekstowe o odpowiedniej strukturze.
Majdan
Seth, źle mnie zrozumiałeś. Chyba źle to napisałem. Wiem co to znaczy baza danych. Chodziło mi o to, że można napisać 'baza danych oparta na plikach', a nie 'baza danych', bo większość uważa, że chodzi np. o MySQL.
Cytat
Radzę nie używać słowa 'baza danych' jeżeli masz na myśli pliki.

PS. Sorry za zamieszanie.
szczypiorek
Cytat
Czesc
Mam problem. Chce, aby strona sama generowala link tzn. Uzytkownik wchodzac na moja strone zostawia swoje dane osobowe. One sa dodawane do bazy danych. Baza danych swietla mi wszystkich uzytkownikow, ktorzy sie wpisali. Alfabetycznie Imie i Nazwisko.
Jak nalezy zrobic aby najezdzajac na jakies dane uzytkownika mial mozliwosc np: glebszej informacji o nim?  
Oto jest Przyklad:
Jan Kowalski (najezdzam na niego i mam wygenerowany np: ponizsza sciezke
http://forum.php.pl/posting.php?mode=newto...b4fed922b4d1df)
Moze napisalem troche nie zroddfdzumiale ale nie wiem jak to ujac?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.