sosenka
22.08.2009, 14:58:13
Witam
Mam pytanie..
Chciałbym zrobić by można było zapisać i odczytać czas przebywania zarejestrowanego użytkownika na każdej stronie serwisu.
Nie wiem tylko gdzie będzie najlepiej wrzucić te dane by było wydajniej: Do bazy czy do pliku tekstowego.
Potrzebuje odpowiedzi konkretnie dla około 200 jednocześnie przeglądających osób.
Jeśli miałbym umieścić w bd to czy dobrze myślę by skonstruować taką tabele : id, id_user, time_p1, time_p2, time_p3, time_p4 itp ?
A jeśli zapis miałby odbywać się do pliku tekstowego to rozumiem, że trzeba by było porobić blokady by kilka osób nie mogło zapisywać do pliku jednocześnie... Przy 200 osobach naraz przeskakujcych po stronach jest realne by szybko to chodziło ?
Czy raczej założyć dla każdego użytkownika osobny plik w którym będą przechowywane jego czasy ? Jeszcze nie robiłem na plikach tekstowych dlatego proszę o poradę.
Jak byście do tego podeszli ?
erix
22.08.2009, 15:12:13
Cytat
Czy raczej założyć dla każdego użytkownika osobny plik w którym będą przechowywane jego czasy ? Jeszcze nie robiłem na plikach tekstowych dlatego proszę o poradę.
MySQL -> tabela MEMORY.
sosenka
22.08.2009, 15:14:37
A można bardziej szczegółowo ?
erix
22.08.2009, 15:14:57
A może najpierw Google?
sosenka
22.08.2009, 15:35:12
Strona będzie miała formę wykładu podzielonego na strony...
Czyli ...
Utworzyć tabele memory - zapisywać do niej czasy tak jak w normalnej tabeli a na końcu np na ostatniej stronie zrzucić to wszystko np do pliku by dane były trwałe.
Dobrze myślę ?
erix
22.08.2009, 16:10:25
A po co dany miałyby być trwałe...?
Jeśli są zwykłe statystyki, typu ile użyszkodnik przebywa na stronie, to to nie ma sensu ;]
sosenka
22.08.2009, 16:15:11
Ostatnie szybkie pytanie...
A jeśli by się uparło ( nie można skorzystać z mysql ) i chciało zrobić na plikach txt to ma to wogule sens ?
erix
22.08.2009, 17:02:02
Cytat
wogule
Polska język, trudna język?
Zależy od obciążenia... Trzeba się bawić w blokowanie, etc. Zawsze zostaje SQLite.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.