Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP][MySQL]Proste CACHE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
taro
Witam serdecznie.

Tworzę stronę, na której chciałbym zredukować liczbę zapytań do bazy, gdyż na przykład bloki w prawej kolumnie strony generowałyby dodatkowe zapytanie.
Wpadłem na pomysł utworzenia prostego CACHE i stąd moje pytanie, czy takie coś w ogóle ma sens, czy nie.
W bloku po prawej stronie chciałbym umieszczać najnowsze artykuły - nic prostszego użyć zapytania i wyświetlić, ale przy większej ilości odsłon zacznie się niepotrzebne przeciążanie bazy.

Nie chce się bawić w gotowe rozwiązania i mój pomysł przedstawia się następująco.

Jako, iż liczba nowości nie będzie przerażająca tworzyłbym plik z CACHE po każdym dodaniu rekordu do bazy.

Jeżeli INSERT wykona się poprawnie zmieniam zawartość pliku .txt i z niego czytam na stronie przez cały czas.

Drugie pytanie jest takie, czy taki stworzony przeze mnie plik musi mieć jakiś konkretny wygląd, czy mogę sobie zrobić coś w stylu:

2009.10.20:Tytul newsa:link
i później to przetwarzać normalnymi funkcjami php?

Ma to w ogóle jakiś sens?

Dziękuję za wszelkie uwagi i sugestie.
Pozdrawiam.
nospor
cache ma jak najbardziej sens.

Cytat
Drugie pytanie jest takie, czy taki stworzony przeze mnie plik musi mieć jakiś konkretny wygląd, czy mogę sobie zrobić coś w stylu:

2009.10.20:Tytul newsa:link
i później to przetwarzać normalnymi funkcjami php?

Mozesz zrobic to na dwa sposoby:
1) wkladac do cache przygotowany juz kod html. poźniej go tylko wyswietlasz juz bez zadnej obrobki
2) wkladac do cache zserializowaną tablicę z danymi. Nie ma sensu bawic sie w jakies rozdzielanie poprzez ":"
Demio
Cache ma sens wtedy, jeśli dotyczy danych, które nie zmieniają się często (newsy, artykuły). Czyli w Twoim przypadku raczej warto zastosować ten mechanizm. Polecam napisanie klasy, która zajmowałaby się tym zadaniem. Ja skłaniałbym się do serializacji danych zapisywanych winksmiley.jpg
Fifi209
Pomysł do cache - ok.

Pomysł do gotowca - nie ok. Po co pisać coś niedoskonałego, wolnego etc. ? Przecież zależy Ci na wydajności etc. ? Ja bym polecał spróbować z PEAR Cache Lite.
erix
Cytat
Cache ma sens wtedy, jeśli dotyczy danych, które nie zmieniają się często (newsy, artykuły).

Przy bardzo obciążonych serwisach nawet cache przez 10 sekund jest wart zachodu. ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.