Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Generowanie obrazka
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Macok
W jaki sposób dodać obramowanie do tekstu pisanego na obrazku za pomocą funkcji imagestring?
MMX3
prosto rysujesz prostokąt wielkości całego obrazka np czarny
następnie nakładasz kolejny mniejszy o grubość obrysu np biały -4 szerokości -4 wysokości przesunięty w prawo o 2px
następnie nakładasz tekst
Macok
Dzieki, ale niestety nie o to mi chodzi.
Chce, zeby sam tekst miał czarną obwódkę, a nie żeby znajdował się w prostokątnej ramce.
pinochet
chyba jedynym sposobem jest załadowanie odpowiedniej czcionki (która ma już obrys sama w sobie) funkcją imageloadfont
Macok
A mógłbys pomóc mi znaleźc taką czcionkę w formacie gdf? smile.gif
mike
Nie ma czcionek, które mają obrys. Przecież to bez sensu. Jak sobie to wyobrażacie?
~MMX3 podał rozwiązanie tego problemu. Ale na ile będzie ładnie działało to trzeba sprawdzić.
Macok
MMX napisał jak zrobić ramkę wokół tekstu, a ja chce mieć obrysowaną z osobna każdą literke...
Chodzi mi o coś takiego jak jest tutaj:
mike
Cytat(Macok @ 8.11.2008, 12:27:31 ) *
MMX napisał jak zrobić ramkę wokół tekstu, a ja chce mieć obrysowaną z osobna każdą literke...
No tak. Podobnie możesz zropbić to co potrzebujesz.
Rysujesz tekst jakimś kolorem i o wielkości czcionki 12px a później w "tym samym miejscu" rysujesz tekst innym kolorem i o rozmiarze 10px.
Będziesz miał obrys. Ale czy to ładnie wuyjdzie (raczej nie) to już inna sprawa.

Inaczej się nie da.
pawkow
jeżeli czcionka będzie stałej szerokości, to może wyjść nieźle

ale mam jeszcze jeden pomysł winksmiley.jpg

Rysujesz tak:

Czarny tekst
Czarny tekst przesunięty o 4px w prawo
Czarny tekst przesuniety o 4px w dół

Piszesz biały tekst przesunięty o 2 px w prawo i 2px w dół. Nie wiem jak to wyjdzie, powinno wyjść dobrze ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.