Witam szanownych forumowiczów. Przewertowałem juz chyba caly Internet w poszukiwaniu informacji na temat elektronicznego podpisu oraz wykorzystaniu go w aplikacjach internetowych pisanych w php i niestety informacji na ten temat prawie w ogole nie ma.
Zastanawia mnie w jaki sposob podpisac formularz takim podpisem. Jak powszechnie wiadomo w php mozna taki formularz podpisac pliczkiem z certyfikatem, ale jest to dosyc uciazliwe. Nie po to sie kupowalo karte, aby podczas podpisywania uploadowac plik. Zwykly kowalski przeciez sie pogubi. Mi glownie chodzi o automatyczne podpisanie formularza, bezposrednio po wlozeniu karty.
Czy ktos z szanownych Forumowiczow pisal aplikacje z wykorzystaniem podpisu kwalifikowanego? Moze ktos jest w stanie sie podzielic wiedza na ten temat? Jak podpisac formularz owym podpisem? Czy to jest w ogole mozliwe w php? Spotkalem sie juz z programami okienkowymi, ktore wyciagaja zainstalowane certyfikaty z systemu i podczas podpisywania emaila badz jakiegos dokumentu uzytkownik wybiera swoj certyfikat. Nastepnie po wybraniu odpowiedniego certyfikatu program prosi o wlozenie karty do czytnika i wowczas nastepuje podpisanie dokumentu. A jak to wyglada w php?
--
pozdrawiam
omnibus