Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z $_GET['nazwa_zmiennej']
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wree
Witam.

Wiem, że to dosyć proste ale naczytałem się tutoriali i nie mogę tego ugryźć już cztery dni stoje w miejscu i dumam.

Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? W jaki sposób leci zmienna do zapytania? tzn z kąd zmienna którą przesyłam w linku (używając $_GET['nazwa_zmiennej']) wie z którego pliku czytać zapytanie??

Pytam bo mam problem, zapytanie leci mi do bazy przez powiedzmy 1.inc.php a nie przez 2.inc.php. Gdy przesyłam zmienną np. "COŚTAM" dostaje błędy z 1.inc.php.
wipo
a w $_GET nie podajesz innych parametrow? albo gdzie w kodzie jakis zalezności nie masz?
rzymek01
Cytat(wree @ 9.08.2008, 10:21:43 ) *
z kąd

przez takich jak ty muszę nosić okulary :]

naucz się raz na zawsze: SKĄD
Pitter
Głupie pytanie zadałeś, bo napisałeś że zmienna leci ci do bazy danych przez 1.inc.php i dziwisz się że w 1.inc.php wyświetla ci błąd? Przecież to logiczne.

Pytałeś jeszcze skąd zmienna przesłana przez $_GET wie z jakiego zapytania ma korzystać. O to chodzi że zmienna nie wiem. Po prostu ona jest wysyłana do adresu url a żeby ją stamtąd pobrać przez zapytanie które chcesz musisz napisać sprawdzenia.

Przykładowy skrypt który wyszukuje coś tam w bazie danych.
Przypominam że wszystko wykonuje się w search.php

Kod
if($_GET['word']<>' ')
{
// tutaj wyszuka film z bazy danych
}
else
{
<form method="GET">
<input type="text" name="word">
<input type="submit" value="szukaj">
</form>
}

Można zrobić to jeszcze inaczej. Czyli wstawić ukryte pole. Bęzie to działało podobnie jak przesłane przez $_POST. Do rzeczy

Kod
if(!isset($_GET['op']))
{
<form method="GET">
<input type="text" name="word">
<input type="hidden" name="op" vlaue="search">
<input type="submit" value="szukaj">
</form>
}

if($_GET['op']=='search')
{
// kod który wyszuka w bazie danych coś tam
}
wree
Wcześnej chodziło mi o instrukcję kontrolującą przepływ programu (czym jest swich()) tylko wcześniej nie znałem terminologi.

Ale nadal jestem w kropce. Wogóle to czuję, że szukam za głęboko, kiedy odpowiedz prawdopodobnie mam przed nosem.

Mam tak w swich() zdefiniowane kilka pozycji i tylko jedna pobiera mi dane z linków.

Więc powiedzmy:

Kod
case 'COSTAM': $file = "COSTAM.inc.php"; break;

case 'TOCHCE': $file = "tochce.inc.php"; break;

działa tylko COSTAM a TOCHCE nie pobiera danych z linków, gdy zmienie:

Kod
case 'COSTAM':$file = "TOCHCE.inc.php"; break;

to działa pobiera mi z TOCHCE i wszystko gra, ale COSTAM w tym momencie przestaje działać.

OK smile.gif Już wszystko działa, oczywiście trzeba było odpowiednio ustawić .htaccess.

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.