Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][MYSQL]pobieranie wartości z selectów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pikasso
hej mam pytanko
mianowicie mam wstawione jakieś miasta do tabeli miejscowości i mają one przypisane jakies wartości ID
np.

idMiasta | Nazwa
1 Olsztyn
2 Warszawa
3 Gdansk

i mam też tabelę klienci w której jest klucz obcy do id miasta
chciałbym teraz zrobić coś takiego że na stronce mam opcje dodania klienta poprzez formularz
no i żeby przy wpisywaniu nowego klienta była opcja wyboru miejscowości poprzez selecta w html'u
no ale tak ze klient wybiera sobie nazwe miejscowości a przesyłana jest tylko wartość id do
Miasto_idMiasto Trabela klienci) z idMiasto (z tabeli miejscowość)
a formularz wygląda tak do miasta
  1. <td bgcolor="#9EB4FC">Wybierz miejscowosc:</td>
  2. <td bgcolor="#FFFFFF"><span class="style5 style1">
  3. <select name="idMiasta" id="idMiasta">
  4. <option >Olsztyn</option>
  5. <option >warszawa</option>
  6. <option >Gdansk</option>
  7. </select>
  8. </label>
  9. </span></td>
  10. </tr>

i jak przypisać poszczególnym miejscowościom wartości Id bo żeby pobierało nazwe miasta to wiem jak zrobić
ale ja chcem po wyborze miasta żeby pobierało jego ID
do zapytania w php
  1. <?php
  2. $sql="INSERT INTO klient (idKlient,Miasto_idMiasto, Imie, Nazwisko, Ulica, Widocznosc, Kod_poczt, Nrt
    el)
  3. VALUES
  4. (NULL,'$_POST[Miasto_idMiasto]','$_POST[Imie]','$_POST[Nazwisko]','$_POST[Ulica]','$_POST[Widocznosc]','$_POST[Kod_poczt]','$_POST[Nrtel]')";
  5. ?>
JoShiMa
Cytat(pikasso @ 1.08.2008, 13:28:12 ) *
i jak przypisać poszczególnym miejscowościom wartości Id bo żeby pobierało nazwe miasta to wiem jak zrobić
ale ja chcem po wyborze miasta żeby pobierało jego ID

1. chcę a nie chcem
2. o atrybucie value znacznika option nie słyszałeś? http://www.kurshtml.boo.pl/html/lista_rozw...formularze.html
pikasso
tak wiem co to jest opcja value ale ja chcę aby właśnie mi pobierało wartość value bo to będzie mój nr id do miejscowości np
  1. <option value="1">Olsztyn</option>

i mi chodzi o przekazanie wartości 1 do bazy danych poprzez wybranie np tego Olsztyna a nie nazwy Olsztyn do bazy
kaem
No to przecież w tablicy $_POST[] będziesz miał właśnie to co jest wartością atrybutu value a nie nazwę miasta, np.
  1. <?php
  2. echo $_POST['idMiasta']; //wyswietli, np. 1
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.