Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: :Location
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
Maksymus007
Mam Ci ja taki problem, iż w pliku .htaccess jakiegoś tam skryptu stoi
Kod
:Location /*.(php|html|css|js)
Use php5

I fajnie, ale moj XAMPP (Build 6000), a własciwie zawarty w nim Apache w error.log pisze sobie o tak
Kod
[Sat Mar 08 21:56:18 2008] [alert] [client 127.0.0.1] C:/xampp/htdocs/bioOriginal/.htaccess: Invalid command ':Location', perhaps misspelled or defined by a module not included in the server configuration

I tu następuje moje pytanie - jaki moduł musze mieć, coby to cudo zadziałało? Na oficjalnej dokumentacji znalazłem tylko komende <Location>, ale ta jest w core i modułu nie wymaga. Szukanie w google to dosyc cieżka sprawa, gdyż to olewa : i szuka samego Location, a to dosyc wieloznaczne. Any ideas?
beton
Moze takie pytanie: co chcesz osiągnac?? bo widze ze chcesz móc parsowac pliki o rozszerzeniach html, php, css, js przez php smile.gif musisz to uczynic w głównych plikach (httpd.conf) była tam sekcaj addhandler czy cos takiego ;] polecam przeglądnąć pliki konfiguracyjne apache.

Ale jest też druga metoda, moze nie taka cudowna i idealna, ale jednak -> mod_rewrite i zrobienie fixów do konkretnych plików tak by widniały one jako pliki .js .css etc, ale były faktycznie plikami php, wtedy parsowanie mamy "załatwione" smile.gif

No zawsze mozna generowac JS, CSS i reszte za pomoca plików php czyli np.

css/style.php
js/functions.php

Zadziała to, ale dla pewnosci warto wtedy ustawić jaki typ pliku chcesz załadowac do strony np:
<link rel="stylesheet" href="css/style.php" type="text/css" />
<script type="text/javascript" src="js/functions.php">

Pozdrawiam
Maksymus007
ale ja napisałem,co chce osiągnąć. Działające :Location. Wiem, że efekt ten moge osiagnąć w pare innych sposobów, chociażby używając wpomnianego <Location>. A pasować chce dlatego, że tak sobie zażyczyła osoba, która projektem zarządza smile.gif
Krechaae
Mam ten sam problem po kilku latach.
Na serwerze produkcyjnym stoi i działa
CODE
:Location /*.php
Use php53
:Location

Po ściągnięciu do mnie na lokalnego LAMPa (Ubuntu 14.04), dostaję Internal Server Error, a w logach błąd, który kolega przytoczył wyżej.

Nie wiem, do czego to służy, i nie to chyba najistotniejsze. Chcąc mieć kod zgodny na serwerze zewnętrznym i na lokalu nie mogę usunąć tej sekcji (wtedy u mnie działa), na serwerze strona zwraca wtedy następujący błąd:
  1. Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'bcrypt not supported in this installation.
  2.  
  3. See <a href="http://php.net/crypt'" target="_blank">http://php.net/crypt'</a>
  4.  
  5. in /[nazwa_folderu]/application/libraries/Bcrypt.php:10
  6.  
  7. Stack trace:
  8. #0 /[nazwa_folderu]/system/core/Loader.php(1095): Bcrypt->__construct(Array)
  9. #1 /[nazwa_folderu]/system/core/Loader.php(975): CI_Loader->_ci_init_class('Bcrypt', '', Array, NULL)
  10. #2 /[nazwa_folderu]/system/core/Loader.php(216): CI_Loader->_ci_load_class('bcrypt', Array, NULL)
  11. #3 /[nazwa_folderu]/application/models/ion_auth_model.php(247): CI_Loader->library('bcrypt', Array)
  12. #4 /[nazwa_folderu]/system/core/Loader.php(303): Ion_auth_model->__construct()
  13. #5 /[nazwa_folderu]/application/libraries/Ion_auth.php(63): CI_Loader->model('ion_auth_model')
  14. #6 /[nazwa_folderu]/system/core/Loader.php(1095): Ion_auth->__construct(Array)
  15. #7 /[nazwa_folderu]/system/core/Loader.php(975): CI_Loader->_ci_init_class('Ion_auth', '', NULL, NULL)
  16. #8 /[nazwa_folderu]/system/core/Loader.php(216): CI_Loader->_ci_load_class('ion_auth', NULL, NULL)
  17. #9 /[nazwa_folderu]/system/core/Loader.php(1178): CI_Loader->library('ion_auth')
  18. #10 /[nazwa_folderu]/system/core/Loader.php(152) in /Wings/application/libraries/Bcrypt.php on line 10

(dodałam spacje dla czytelności).
Jak widzicie system stoi na CodeIgniterze.

Może jednak ktoś by miał wiedzę, żeby pomóc w tym temacie? Jestem gotowa dostarczyć wszelkich niezbędnych informacji.

Mam odpowiedź.

Taka właśnie a nie inna składnia jest specyficzna dla serwera home.pl - polecenie służy do ustawienia wyższej wersji PHP dla konkretnego folderu.
Ja na przykład u siebie mam 5.5 (domyślne dla LAMPa na tym Ubuntu), tak więc te linie nie są potrzebne.

trueblue
A ten serwer produkcyjny, to czasem nie IdeaWebServer na home?

http://stackoverflow.com/a/14750631
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.