Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Wykonywanie skryptu php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
faran
Czesc,
Mam taki problem:
1 Jak zrobić aby zostało wykonanych kilka skryptów jednocześnie ?. Próbowałem uzyć funkcji include, requaire ale one nie działają jak bym chciał.
Przykład:
include("pierwszy_skrypt.php");
include("drugi_skrypt.php");
include("trzeci_skrypt.php");
Niesety skrypty wykonują się w koleiności: pierwszy,drugi,trzeci.. Ja bym chciał aby wszystkie trzy były wykonane jednocześnie.
jedynie działa wykorzystanie ramek, ale dobrze by bylo jak by sie to odobywalo w php, a nie html.

2 Jest jakiś sposób, aby po zamknięcoiu przez użytkownika strony na której jest skrypt on dalej by sie wykonywał, aż do skończenia. Nie mam na serwerze crona sad.gif.
Rozwiązanie jakie mi przyszło do głowy to napisanie skryptu który bedzie ruchamiany raz na godzine przez nieświadomego uzytkownika odwiedzającego strone. Skrypt będzie sie wykonywał około 10 minut, tylko co zrobić aby mimo zamkniecia okna przeglądarki skypt działał, aż do momentu zakończenia.
sobstel
Ad.1. być może pomoże ci tutaj funkcja pcntl_fork" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, dzięki której możesz stworzyć nowy proces. przyznam, że praktycznie jej nie uzywałem, więc nic więcej nie pomogę, ale wątpie żeby udało ci się znalaźć sposób, aby mieć zawsze pewność, że 3 skrypty zostaną wykonane dokładnie w tym samym czasie.
Ad.2. ignore_user_abort" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual powinno rozwiązać problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.