Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html/css]Pole select
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Fixus
Witam...potrzebuje zmienić strzałkę przy polu select. W jaki sposób można tego dokonać bo wszędzie znajduje tylko info dotyczące grafiki zwykłego inputa :/
Cezar708
Cytat(Fixus @ 17.01.2008, 12:08:08 ) *
Witam...potrzebuje zmienić strzałkę przy polu select.

Jeśli chodzi o kursor to wystarczy CSS i cursor

natomiast jeśli chodzi o zmianę obrazka wyglądu tej strzałki co rozwija listę to sprawa wygląda trochę inaczej:

1. Jeśli chcesz zmienić tylko kolory to da się zrobić (ale tylko pod IE) w CSS, na ten temat musisz trochę poszukać, choć szczerze odradzam takiego podejścia.
2. Jeśli chcesz zrobić całkowicie inny rodzaj strzałki (tak jakby podmienić jej kształt) to przeczytaj ten artykuł. Fakt jest on akurat na <input type='file'> ale zasada postępowania jest analogiczna
Fixus
Cytat(Cezar708 @ 17.01.2008, 12:17:59 ) *
1. Jeśli chcesz zmienić tylko kolory to da się zrobić (ale tylko pod IE) w CSS, na ten temat musisz trochę poszukać, choć szczerze odradzam takiego podejścia.

No właśnie to chce zrobić, ale nic nie mogę znaleźć na ten temat :/
grzesiek_g
Prawdę mówiąc zmiana strzałki jest nie taka prosta jak stylizowanie pola input. Nie używałem jeszcze tego, ale możesz spróbować: http://www.badboy.ro/articles/2007-01-30/niceforms/
Cezar708
Cytat(Fixus @ 17.01.2008, 12:49:55 ) *
No właśnie to chce zrobić, ale nic nie mogę znaleźć na ten temat :/

Kiedyś to robiłem, tylko że jak wspomniałem działa to tylko pod IE ( a nawet nie wiem, czy wcześniejsze wersje to dobrze parsują ), dlatego proponuję Ci abyś to zrobił za pomocą zewnętrznego obrazka, czyli tak jak Ci pokazałem w przykładzie drugim.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.