Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]logowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Krisso
Wiem ze to temat częściej niż co innego powtarzany, ale przeszukując skrypty i porady nigdzie nie znalazłem mnie interesującego rozwiązania, więc postanowiłem sie tutaj spytać o jakiś drogowskaz.
A więc sprawa wyglada nastepująco:
pole logowania znajdują sie w lewej czesci stronki.
pod nią są dostępne pola i własnie chcę aby część była dostępna dla zalogawnych a część dla ogolu. w kolejnych stronach również mamy do czynienia z plikami dla zalogowanych jak i dla gości.
Czy istnieje jakaś możliwośc aby wyodrębnić jaka część ma byc widoczna dla zalogowanych uzytkowników a jaka dla gości questionmark.gif

Wiem ze istnieje "brzydka " opcja utworzenia plików ogolnie dostępnych oraz specjalnych dla zalogowanych, ale taka opcja spowodowałaby stworzenie kilku kolejnych plików,czego z abardzo nie chce robić.
kt1
Pewnie ze się da umnie na www zrobiłem sobie tak
w tabelce arty
zrobiłęm dodatkowy "POKAZ "

i jak dodaje artykuł do bazay danych to mam inputa i tam wpisuje np 0 ,1
0 to dla wszystkich a 1 do zarejestrowanego, i dodaje mi się ten rekord
a puzniej przy wyswietlaniu artykułów sprawdzam ifem czy jest równa 1 jęsli tak to pokazuje komunikat
Proszę się zalogować smile.gif, ja mam coś takiego zrobionego w pliku co wyświetla arty
  1. <?php
  2. while($w=mysql_fetch_array(zapytanko));
  3. {
  4. if($w['pokaz'] == 1)
  5.  { 
  6.  echo "Prosze się zalogowac";
  7.  }else{
  8.  /// tu sie pokaja arty ... i tak dalej 
  9.  
  10.  echo '.$w['temat'].' .. i tak dalej
  11. }
  12. }
  13. ?>
  14. Pozdro :)
chemik1982
Po zalogowaniu ustawiasz sobie jakąś zmienną sesyjną. Wyświetlanie treści możesz uzależnić od tego czy ta zmienna istnieje np.
  1. <?php
  2. if (isset($_SESSION['login'])){
  3.  //pokazuje co dla zalogowanych
  4. }else {
  5.  //pokazuje co dla gosci 
  6. }
  7. ?>
jarmiar
albo
  1. <?
  2. if(session_is_registered("zalogowany"))
  3.  {
  4.  echo "Coś dla zalogowanych";
  5.  }
  6.  else
  7.  {
  8.  echo "Dla niezalogowanych";
  9.  }
  10. ?>
Kicok
session_register" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Cytat("manual")
Uwaga!

Jeśli skrypt ma działać niezależnie od ustawienia register_globals, niezbędne jest użycie tablicy $_SESSION, jako że elementy $_SESSION są atomatycznie rejestrowane. Jeśli skrypt korzysta z session_register(), nie będzie on działać w środowisku z wyłączoną dyrektywą register_globals.

Cytat("manual")
Notatka: Jeśli użyta została tablica $_SESSION (lub $HTTP_SESSION_VARS dla PHP 4.0.6 lub starszych), do sprawdzenia czy zmienna została zarejestrowana w sesji należy użyć funkcji isset() na tablicy $_SESSION.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.