Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Stronicowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Guli
Korzystam ze stronicowania z przykładu http://phpedia.pl/wiki.php?title=Stronicowanie

Przy takim zapytaniu wyświetla mi wyniki i działa OK:

1. $SQL = ("SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS ". $prefix ."news.* FROM ". $prefix ."news ORDER BY ". $prefix ."news.id DESC LIMIT .mysql_escape_string((int)$_GET['nr']*ILOSC_WYNIKOW_NA_STRONIE).",".ILOSC_WYNIKOW_NA_STRONIE);

Natomiast jak chcę użyć LIKE % to pierwsza strona pojawia się ale klikając na przycisk następny nie pokazuje się nic. Np. ustawiłem:
  1. <?php
  2. define('ILOSC_WYNIKOW_NA_STRONIE', 3);
  3. ?>

czyli na 3 a w tabeli news są np. 4 rekordy a więc powinien pokazać na pierwszej stronie najpierw 3 rekordy a po kliknięciu na 2 lub następny jeden rekord. Ale na drugiej nie ma nic.

A zapytanie wyszukiwanej frazy jest taki:

1. <form action="wyszukiwarka.php" method="post">
  2. <legend>Szukaj posty</legend>
  3. <input type="text" name="slowo" id="slowo" value="<?php echo $_POST['slowo']; ?>" size="17" />
  4. <input type="submit" name="znajdz" value="Szukaj" class="button" />
  5. </form>

1. <?php
  2. define('ILOSC_WYNIKOW_NA_STRONIE', 3);
  3. require('mysql.php');
  4. if(isset($_POST['slowo'])) {
  5. $slowo = mysql_real_escape_string($_POST['slowo']);
  6.  
  7.  
  8. $SQL = ("SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS ". $prefix ."news. * FROM ". $prefix ."news WHERE tytul LIKE \"%" . $slowo . "%\" OR tekst LIKE \"%" . $slowo . "%\" ORDER BY ". $prefix ."news.id DESC LIMIT ".mysql_escape_string((int)$_GET['nr']*ILOSC_WYNIKOW_NA_STRONIE).",".ILOSC_WYNIKOW_NA_STRONIE);
  9. ?>

Czy można to jakoś rozwiązać aby wynik był pokazywany również na następnej stronie ? Gdzie tkwi błąd ?
mild
Nie wiem czy w tym tkwi problem, ale możliwe, że aby zobaczyć następną stronę wyników przeładowujesz stronę, a wtedy żadne dane ($slowo) nie jest przekazywane metodą POST. Dlatego wynik wyszukiwania jest błędny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.