Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] odświeżanie formularza
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szczypior
Witam

Czy są jakieś metody zabezpieczenia przed odświeżaniem strony wysyłającej dane poza cookies, żeby nie dochodziło do kilkukrotnego wpisywanie tych samych danych do bazy?

Na gronie ciekawie rozwiązali w ogóle problem formularzy bo nawet przy robieniu wstecz nie pojawia się okno że strona zawiera dane przesyłane które są "niezbędne" do jej poprawnego wyświetlenia. Znacie patent jak można zrobić coś takiego? Java Scripts?

Pozdrawiam
Andrzej
nevt
Cześć.

Ja ustawiam zmienną sesji, unikalną dla każdej strony / skrypu, i sprawdzam ją przy ładowaniu czyli:

Kod
...
$page_id = 1;
$prev_page = (is_set($_SESSION['page_id']) ? $_SESSION['page_id'] : NULL);
if($prev_page == $page_id)
{
     // mamy refresh
     ...
}
else
{
     // mamy przejście z innej strony
     $_SESSION['page_id'] = $page_id;
     ...
}

Pozdrawiam, Leszek.
Hazel
A właśnie, dzis zetknąłem się dokładnie z identycznym problemem - tylko poszukuję odpowiedzi bezpośrednio na pytanie zawarte w temacie, dlatego nie będę zakładał nowego topiku - ten jest sprzed 2 dni. Potrafię zatem weryfikować, czy strona nie została odświeżona, ale za każdym razem wyświetla mi się komunikat w rodzaju "Nie można wyswietlić strony bez ponownego wysyłania informacji", i odświeża dopiero po kliknięciu na przycisk "Kontynuuj", "Ponów próbę", albo coś takiego, w zalezności od przeglądarki. Da się to okienko usunąć, tak żebym mógł weryfikowac informacje od razu po naciśnięciu F5 lub przycisku Odśwież? Na pewno się da, bo w internecie praktycznie nie spotkałem strony, na której byłyby takie monity... Może modyfikacja nagłówków HTTP?

added: huh, ale problem tongue.gif
Redirect After Post.
Solved.
john_doe
To może w takim razie podzielisz się rozwiązaniem <gitara>
Hazel
Cytat(Hazel @ 1.10.2007, 18:18:34 ) *
Redirect After Post.

No i google.pl smile.gif
szczypior
Cytat(Hazel @ 1.10.2007, 18:18:34 ) *
Redirect After Post.

Jakże proste i skuteczne smile.gif thx
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.