Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: HELP mysql_close()
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
simmons
mam pytanka odnosnie zamykania i otwierania bazy. czy trzeba zamykac polaczenie, a jesli tak to co sie moze stac jesli tego nie zrobie smile.gif?
czy lepiej otworzyc baze na poczatku skryptu, wykonac zapytania i na koncu skryptu zamknac polaczenie i dlaczego? czy lepiej z jakichs powodow laczyc, zapytanie i zamkniecie i znow laczyc, zapytanie i znow zamknac?

jestem poczatkujacym w temacie wiec prosze o wyrozumialosc smile.gif
adwol
Po zakończeniu skryptu, kończy się proces/wątek go obsługujący, zamykane są więc też wszelkie otwarte pliki i połączenia również z bazą.

W obrębie jednego skryptu nie ma sensu łączenie się po to by wysłać tylko jedno zapytanie. Staraj się łączyć jak najmniejszą ilość razy bo to zawsze daje narzut czasowy.
kurtz
Hej
Cytat
mam pytanka odnosnie zamykania i otwierania bazy. czy trzeba zamykac polaczenie, a jesli tak to co sie moze stac jesli tego nie zrobie :)?
php wykonuje mysql_query i inne funkcje na ostatnim otwartym polaczeniu do mysql. Warto wiec uzywac mysql_query() jesli na koncu twojego pliku moze byc dolaczony inny kawalek kodu php, lub dzialsz na dwoch bazach danych. Warto tez zamykac polaczenie do bazy jesli skrypt pracuje np dosc dlugo a nie wykorzystuje otwartego polaczenia - np pobiera raz ilosc tabelek a pozniej wykonuje operacje na plikach, a nie na bazie danych.
Poki jednak skrypy sa niewielki mysel ze nie musisz sie martwic kwestia zamykania polaczen - choc dla swietego spokoju mozna to robic ;)

Pozdrawiam
simmons
ale skrypt jest duzy i duzo obliczen i zapytan jest przy wczytywaniu strony.
do tego czesto w srodku skryptu jest on 'przerywany' np. takim header("location: ...");
czy to nie spowoduje ze cos sie moze w bazie zakrecic, ze jakies procesy beda sie 'szlajac'?
s_w_ir
Wszystko bedzie ok dopóki nie połączysz się z inna bazą w tym samym skrypcie. Wtedy wartało:) by użycie close
delorian
Cytat
czy lepiej otworzyc baze na poczatku skryptu, wykonac zapytania i na koncu skryptu zamknac polaczenie i dlaczego? czy lepiej z jakichs powodow laczyc, zapytanie i zamkniecie i znow laczyc, zapytanie i znow zamknac?

Na takie pytanie trudno odpowiedzieć, gdyż część programistów pracuje w jeden, a cześć w drugi sposób. Ja stosuje jedno połączenie na cały skrypt i na końcu zawsze je zamykam. W przypadku serwerów produkcyjnych nie za często (prawie nigdy) posiadamy dostęp do kilku baz danych więc nie ma problemu kiedy musimy połączyć się z drugą bazą. Z resztą przecież nawet gdy łączymy się z kilkoma bazami i chcemy zamknąć połączenie z którąś z nich, wystarczy podać zarób połączenia jako argument mysql_close, prawda. Dobra ale się rozgadałem, jak otwieramy drzwi to przeważnie wypda je zamknąć biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.