Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sortowanie danych z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
dodosz
Witam,
prowadzę pewien serwis (www.8semka.pl) w tym pewien ranking (http://pool.webd.pl/turniej/ranking_tur.php) po ostatniej przygodzie z przypadkowym skasowaniem bazy rankingu i odtworzeniu tabeli na nowo, nie mogę ustawić sortowania danych wg pkt.
Sortuje mi wg pierwszej cyfry wyniku, czyli np. 9 większe od 83, 2 większe od 18 itd. Chyba trzeba zmienić typ kolumny "pkt" ale nie wiem na co (varbinary, varchar, int... - nie wiem co to oznacza za bardzo) miałem już raz dobre ustawienie tylko zaokrąglało mi wartości do całości, a w rankingu tym są połówki punktów i nie mogło tak zostać.

Proszę o pomoc sadsmiley02.gif
sagittariuspl
było ze dwa miliony razy...

szukaj sortowanie wyników zapytania do bazy, lub sortowania bazy. http://php.net
joebezucha
1) a jakiego typu jest ta kolumna ?
2) czy masz to na MySQLu ?

Nie wiem jak wyglada ta baza...

ale może wystarczy do zapytania SELECT dodać ORDER BY kolumna_pkt DESC

Najprostsze zapytanie SELECT ma składnie

SELECT kolumna1, kolumna2, ...
FROM tabela
WHERE warunki
ORDER BY kolumna ASC/DESC

ORDER BY oznacza narzucenie sortowania rezultatu wg wybranej kolumny/grupy kolumn (bo domyślnie to sortuje wg klucza głownego tabeli)
A słowa ASC lub DESC określają czy ma to być kolejność rosnąca (ASC) lub malejąca (DESC)
dodosz
no tak, tylko nie chodzi mi o sam kod php do "ranking_tur.php" bo on jest dobry (nic w nim nie zmieniałem a wcześniej działał dobrze) tylko o ustawienia tabeli rank_tur w PHPMyAdminie dlaczego jak zrobie typ kolumny tinyint to zaokrągla wartości do całości? sad.gif
flv
tinyint przechowuje liczby całkowite, jeśli chcesz aby kolumna przechowywała wartości zmiennoprzecinkowe to musisz wybrać odpowiednie typ kolumny(zmiennoprzecinkowej) - chyba to logiczne?
dodosz
a skąd ja mam to wiedzieć że tinyint to całkowite? sad.gif prosze powiedz jak zmienić to na zmiennoprzecinkowe smile.gif
flv
Zajrzyj do manuala mysql i wybierz odpowiedni typ kolumny zmiennoprzecinkowej, ja za ciebie tego nie zrobie bo nie wiem jaki typ ci odpowiada, a dobór odpowiedniej kolumny jest wbrew pozorom rzeczą ważną.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.