Napisalem sobie skrypcik z ktorego chcialem sie logowac do mojego serwisu.
Problem jednak w tym ze za kazdym razem, czy podam poprawne, niepoprawne nazwe uzytkownika i haslo wywala mi ciagle ten sam komunikat - " Niepoprawny LOGIN ub HASLO!!! "
poza tym mimo ze robilem obsluge w razie gdyby ktos nie podal loginu lub hasla...wywala mi " Sprobuj jeszcze raz!!! "
nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzic
z gory dzieki za pomoc
pozdrawiam
rfelijak
oto skrypt:
<?php #logowanie require_once ('mysql_connect.php'); //f-cja wstawiajaca odwrotny ukosnik przed znaki specjalne function escape_data ($data) { } } //Koniec funkcji $message = NULL; //sprawdz uzytkownika $u = FALSE; $message = '<p>Wprowadz nazwe uzytkownika!</p>'; } else { $u = escape_data($_POST['username']); } //Sprawdz haslo $p = FALSE; $message = '<p>Wprowadz haslo!</p>'; } else { $p = escape_data($_POST['password']); } if ($u && $p) { //jeżeli wszystko ok. //odczytaj user_id i first_name dla podanej kombinacji hasla i usera $query = "select user_id, first_name from users where username='$p' and password=PASSWORD('$p')"; if ($row) { //wyciaga wlasciwy rekord z bazy //ustaw cookie i przekieruj uzytkownika //header ("Location: http://" . $_SERVER['HTTP_HOST'] . dirname($_SERVER['PHP_SELF']) . "/show_users.php"); } else { //żaden rekord nie pasuje do zapytania $message = '<p>Niepoprawny LOGIN ub HASLO!!!</p>'; } } else { $message = '<p>Sprobuj jeszcze raz!!!</p>'; } } //Koniec glownego wyrazenia warunkowego submit $page_title = 'Logowanie'; include ('naglowek.inc'); //jeżeli istnieje komunikat o bledzie - wyswietl go } ?> <fieldset><legend>Wprowadz wymagane informacje:</legend> <p><b>Haslo:</b> <input type="password" name="password" size="20" maxlength="20" /> </p> <div align="center"> <input type="submit" name="submit" value="Zaloguj sie" /> </div> </form> <!-- Koniec formularza --> <?php include('stopka.inc'); ?>
--
Wymyślono coś takiego jak BBCode i je stosuj
~kwiateusz