Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z divem na środku
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
yasiek
Zwracam sie z taką drobną prośbą o pomoc. Mianowicie - tworzę sobie prostą stronę opartą o divy - http://moria.forall.pl/div/ . Tylko nie rozumiem zachowania stopki. Chcę ją wyśrodkować i ustawić pod treścią strony. Kiedy daje jej margin: auto - wtedy pod FF i Operą dzieje się coś takiego, jak na stronie. Kiedy ustawię float na left albo right - jest wszystko okej (no ale nie chcę po lewej ani prawej tylko na środku smile.gif

Byłbym wdzięczny za pomoc lub jakieś podpowiedzi smile.gif
prond
Dodaj 'clear:both;' dla stopki.
.footer{
position:static;
display:block;
width: 695px;
border: 1px solid #00A8E6;
padding:4px;
margin: 0 auto;
clear:both;
}

Przy okazji dla bloków layoutu lepiej daj IDiki i przy ich użyciu odwołuj się do elementów.
yasiek
Dzięki, działa smile.gif a czemu mówisz że lepiej odwoływać się przez id?
prond
To raczej kwestia uporządkowania w kodzie oraz
- jak masz stałe bloki layoutu oznaczone przez id to łatwiej wtedy pracować z AJAX'em, efektami jak np. scriptaculous, etc (po prostu stosuj ID kiedy interesuje ciebie konkretna instancja danego obiektu)
- klasy stosuj dla np. elementów powtarzających się, kiedy nie bardzo interesuje ciebie konkretna instancja, np: nav-main-item, news-index-item

Naturalnie każdy ma swoje pomysły na uporządkowanie kodu, ale to są wnioski po wielu próbach z różnymi koncepcjami.
yasiek
A ciągnąc dalej temat - jak umieścić wewnątrz diva srodek dwa divy obok siebie (tak jakby kolumny tabeli), tak żeby się nie rozjeżdżało? (bo gdy daje jednemu np float:left, a drugiemu right, to nieładnie to wygląda)

EDIT: ok, już wiem - po prostu pod tymi dwoma divami ustawiłem pustego ze stylem z clear:both smile.gif
barat
To teraz małe wytłumaczenie.
gdy nadajesz elementowi float: to tak jakbyś wyjmował go z naturalnego ciągu, przestaje on oddziaływać na elementy z których został "wyciagnięty" dla tego pod nim musisz umieszczać div'a (lub inny element na przykład <p>) z atrybutem clear: both smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.