Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generowanie druku przelewu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
astropanic
Witam,

Ma ktos cos takiego / wie jak za cos takiego sie zabrac ?

Chodzi o generator zwyklych drukow do przelewow jak sa na poczcie czy w banku.

Pozdrawiam
kwiateusz
Więc jako tło dajesz skan takiego druczku a potem nanosisz na niego napisy w odpowiednich miejscach smile.gif

Zainteresuj sie komendami z rodziny image" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Jarod
Zrobiłbym tak jak @kwiateusz albo sam ręcznie wykonał szablon na który nanosiłbym dane.
astropanic
Raczej myslalem o skrypcie generujacym tabele ktorej tlem jest jpg druku przelewu. Banalna sprawa, tylko nie ma sensu bawic sie w ustawianie szerokosci pol. Na pewno ktos juz ma to zrobione... Nie widze sensu stosowacv tu biblioteki gd.

Pozdrawiam
Sabistik
http://crashu.info/_pfb/stuff/druk/

Mam nadzieje ze crash sie nie obrazi winksmiley.jpg
Cezar708
a nie lepiej PDF?

i potem drukować??

http://pear.php.net/package/File_PDF
misiek172
ja osobiście używam biblioteki FPDF, można na niej zrobić praktycznie wszystko, tylko powinno się pociągać nie które funkcje do niej i podczepić pod klase... np generowanie tabelek i jest GIT.
jarmiar
a nie lepiej by było dać zeskanowane tło na tabelę i pobawić się w szerokości tabel, a potem za pomocą funckji echo odczytać zapisane zmienne??

jak dla mnie to to wydaje się o wiele lepsze i mniej pracochłonne winksmiley.jpg
Zeman
http://www.zemsoft.pl/index.php?page=19
Ten przykład jest na podstawie FPDF + gotowy wektorowy PDF jako "template" + wkompilowywana polska wersja czcionki courier, także polecam FPDF.
misiek172
@jarmiar twój sposób jest bezsensowy i uzależniony od, przeglądarki, rozdzielczości i innych wypadków losowych... natomiast PDF jest pewny smile.gif i profesjonalny
BatGraf
To jest bardzo dobre rozwiązanie, ale powiem szczerze, że nie bardzo wiem jak to ugryźć. Czy mogę poprosić o opis jak zamieścic to na stronie lub ew, gdzie znaleźć kurs/objasnienie. smile.gif
Wiem, że tego typu pytania denerwują, ale poproszę o wskazówkę smile.gif

Z góry dziekuję smile.gif
Strzałek
Jak bym robił, zapewne zrobił bym używając FPDF, bo lubię. Jednak bardzo ciekawą opcją jest zrobienie tego tak jak allegro to zrobiło.

Obrazek druczka jako tło, na tym normalny tekst tylko odpowiedni rozmiar - trochę zabawy w html i gotowe.

Najprostsze rozwiązania najlepsze.

Cytat(misiek172 @ 7.05.2007, 20:24:17 ) *
@jarmiar twój sposób jest bezsensowy i uzależniony od, przeglądarki, rozdzielczości i innych wypadków losowych... natomiast PDF jest pewny smile.gif i profesjonalny

Hmm trochę się chyba rozpędziłeś. Zależny od przeglądarki i rozdzielczości? Nie powiedział bym. Nie przesadzajmy już.

A PDF taki pewny? Niby tak, można sobie zapisać na dysk ble, bla. Ale ... jak wejdzie na stronę ktoś kto z internetem ma styczność małą, zna tylko allegro, onet i google, to może się okazać że nie ma zainstalowanego readera do pdfów i dupa. Tak, tak zaraz powiecie że nie ma takich przypadków. Ano są i jest ich dużo winksmiley.jpg
Speedy
Swojego czasu Crashu zrobił fajny generator.

http://crashu.info/_pfb/stuff/druk/

Ja z tego korzystałem wielokrotnie i niczego więcej do szczęścia mi nie trzeba winksmiley.jpg.
BatGraf
Tu zgodzę się z opinią, że wielu internautów z pod znaku IE - nie z wyboru, mogą nie mieć nic do pdf, al przeglądarki to też udręka. Dużo osób wykorzystuje IE , i sporo FF. Ja wczoraj znalazłem bardzo fajny skypt, dzieki zyczliwości Martina :

Wygląd generatora

... i jego "żródło"

... i powiem szczerze, że trochę nabiedziłem się, żeby wyglądało podobnie w Operze, FF i IE. Mimo to efekt jest dla mnie nie do końca zadowalający, bo i tak w kazdej przeglądarce są różnice :

generator

Najgorzej w FF (chyba) w zalezności od rozdzielczości, pole z kwotą "ucieka"

Powiedzcie mi - jak zrobić to wszystko w PDF ? smile.gif
user2
Kiedyś zrobiłem system druku etykiet, które skrypt wypluwał w postaci PDF, w którym siedziały obrazki zrobione za pomocą GD.

To chyba najprostszy sposób (omija się ewentualne problemy z czcionkami etc.).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.