Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: obrazki w mysql cd..
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
miki_ok
Witam, kiedys juz o tym pisalem i dalej mam problem.. na forum tez szukalem ale nic nie znalazlem sad.gif potrzebuje cos takiego

1. formularz, ktory mi wybiera z dysku obrazek i laduje go do rekordu bazy danych.
2. kod, ktory tenze obrazek wyciaga (z mysql) i wrzuca w html

znalazlem kilka przykladow na forum ale zaden mi nie dziala sad.gif mozna prosic o jakies gotowe rozwiazanie ?
Prosze o wyrozumialosc z gory dzieki za wszystkie posty.. sad.gif
PMadej
a nie prościej by było zamiast trzymać binaria w bazie danych umieścić obrazki w jakimś katalogu, a w bazie trzymać ich nazwy i ścieżki dostępu??

Do czego chcesz to wykorzystać, bo nie bardzo rozumiem takie rozwiązanie ...
miki_ok
Do tak jakby systemu newsow, zeby klient sam to robil beze mnie moze byc i do katalogu.. to akurat wiem jak zrobic.. tylko nie wiem jak pozniej dany news (pobierany z mysql) bedzie pobieral sobie zdjecie o takiej a nie innej nazwie z katalogu zamiast z bazy sad.gif
Wiem ze mozna podac nazwe fotki ale to kolejny textfield - zbedny sad.gif
pomozesz?
PMadej
W tabeli gdzie masz zapisywane newsy dodaj kolumne do której będziesz zapisywał id_obrazka(a konkretniej jego nazwe), możesz też tutaj dodać scieżkę dostępu.

Drugie rozwiązanie jakie teraz wymyśliłem to:

tabela z newsami:
Kod
--------------------------------------

| pola dot. newsa | id_obrazka |

--------------------------------------

i tabela z danymi obrazków:
Kod
---------------------------------------------------------------------

| id | nazwa_obrazka | id_obrazka | scieżka_i_nazwa_pliku |

---------------------------------------------------------------------

i teraz jeżeli klient dodaje newsa w formularzu w pola select wstawiasz nazwy obrazka (albo jeśli się da (ja tego nie wiem - musisz sprawdzić) obrazek)
on wybiera i potem zapisujesz razem z newsem id_obrazka który wybrał...

to chyba tyle ... mam nadzieję, że jakoś pomogłem
miki_ok
Tak wlasnie mam teraz... robie upload na serwer, w rekordzie mam nazwe obrazka a sciezke w szablonie html ale nie o to chodzi bo:
dodajac obrazek do bazy formularzem, musze dodatkowo uzupelnic w formularzu pole "foto_id" wpisujac w nie nazwe obrazka a ja chce sie tego pola pozbyc (nie z bazy oczywista tylko z formularza jaki wypelnia klient) ...
PMadej
Cytat
Tak wlasnie mam teraz... robie upload na serwer, w rekordzie mam nazwe obrazka a sciezke w szablonie html ale nie o to chodzi bo:
dodajac obrazek do bazy formularzem, musze dodatkowo uzupelnic w formularzu pole "foto_id" wpisujac w nie nazwe obrazka a ja chce sie tego pola pozbyc (nie z bazy oczywista tylko z formularza jaki wypelnia klient) ...

To w takim razie w jaki sposób chcesz umożliwić komuś wybranie obrazka który będzie się wyświetlał przy newsie??
kris_
Ja jestem jak najbardziej za pobieraniem plikow z bazy.
Robilem to dokladnie wg tego posta:
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=4579&h...sqlescapestring
+ wczesniej wysylalem plik do katalogu tmp i stamtad importowalem do bazy.
Jezeli nie dasz sobie z tym rady moge udostepnic tobie kod mojego programu bo wklejanie go tutaj bylo by niepotrzebnym smieceniem.

Pozdrawiam

Kris
miki_ok
Cytat
To w takim razie w jaki sposób chcesz umożliwić komuś wybranie obrazka który będzie się wyświetlał przy newsie??

wyslanie pliku na serwer = wybranie obrazka do danego newsa, bez zadnych dodatkowych textfield'ow typu wpisz nazwe obrazka ok?
kris_
a nie mozesz generowac ID losowo? albo przez auto_increment?
miki_ok
Cytat
a nie mozesz generowac ID losowo? albo przez auto_increment?

outtopic sad.gif
PMadej
Cytat
Cytat

wyslanie pliku na serwer = wybranie obrazka do danego newsa, bez zadnych dodatkowych textfield'ow typu wpisz nazwe obrazka ok?

Czy ja dobrze rozumiem:

Pisanie newsa + Upload pliku => wyświetlanie newsa z uploadowanym plikiem??

no to w czym problem ... w jednej tabeli tam gdzie masz newsy dodajesz kolumne gdzie podczas uploadu bedzie wpisywana nazwa pliku i sciezka dostepu do niego np. pobierasz do zmiennej nazwe pliku, a plik wrzucasz do katalogu images ... a do pola w tabeli wpisujesz imagesnazwapliku.jpg
PMadej
Cytat
Ja jestem jak najbardziej za pobieraniem plikow z bazy.
Robilem to dokladnie wg tego posta:
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=4579&h...sqlescapestring
+ wczesniej wysylalem plik do katalogu tmp i stamtad importowalem do bazy.
Jezeli nie dasz sobie z tym rady moge udostepnic tobie kod mojego programu bo wklejanie go tutaj bylo by niepotrzebnym smieceniem.

Pozdrawiam

Kris

Kris, powiedz mi dlaczego uważasz tą metodę za lepszą, przyznam się, że nie wiem bo nigdy z niej nie korzystałem, ale może jak mi to wyjaśnisz się do niej przekonam ;-)
kris_
Spójność źrodła danych
i możliwości manipulowania nimi w bazie
miki_ok
Kris_ mozna prosic kodzik na pw ? bylbym wdzieczny.. czytalem twojego posta tego od obrazkow ale jakos se poradzic nie moglem...
z gory thx all
zalew
bez sensu dyskusja czy slusznie chce do bazy czy nie i zastepowanie innymi rozwiazaniami.. poprosil o pomoc przy uploadzie do bazy to po co ta gadka?? ja miniatury do newsow, zalaczniki do mailingu itp rzeczy trzymam w bazie... mam pola typ pliku, rozmiar itp i jest to elastyczne przy generowaniu wyniku...

- pobierasz inputem typu file
- zawartosc zmiennej ladujesz do pola blob
- mozesz typ pliku zladowac do innej kolumny

- laczysz sie z baza i wyciagasz z tabeli dane
- Header("Content-type: image/jpeg"); np lub zmienna pola typu pliku
- echo $img[poleblob]

wszystko.
bylo kilka razy - search -> upload do bazy
PMadej
Cytat
bez sensu dyskusja czy slusznie chce do bazy czy nie i zastepowanie innymi rozwiazaniami.. poprosil o pomoc przy uploadzie do bazy to po co ta gadka?? ja miniatury do newsow, zalaczniki do mailingu itp rzeczy trzymam w bazie... mam pola typ pliku, rozmiar itp i jest to elastyczne przy generowaniu wyniku...

ciach

@zalew: niestety nie wszyscy to potrafią, a ja chcąc mu pomóc wymyśliłem inne rozwiązanie, mnie bliższe i łatwiejsze ... zapewne wiesz, że tyle rozwiązań danego problemu ilu programistów.

Każdy z nas podał swoją wersję, a miki_ok wybierze sobie to co mu najbardziej odpowiada.
zalew
jasne, to z iloscia rozwiazan rowniez powtarzam nieraz smile.gif, ale odpowiedz o uploadzie na serw w kontekscie uploadu do bazy troche mi przypominala jakby:
- jaki moglbym kupic samochod?
- po co samochod, mozesz takze motor albo rower, bo ....

itd winksmiley.jpg
kris_
zalew niepotrzebnie filozujesz, kolega sobie juz z tym poradzil i po co to bicie piany
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.