Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [DBDesigner] Dlaczego po wykonaniu 'Export SQL script' ...
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
peksiarz
Dlaczego po wykonaniu polecenia 'Export SQL Script' klucze obce z stworzonej relacji tabel w DBDesigner są 'dopisywane' do PRIMARY KEY w ten sposób:
  1. PRIMARY KEY(id_pk, kursy_id_kursu)
.. dlaczego nie jest tworzony FOREIGN KEY dla kluczy obcych ?

W jaki sposób można ręcznie tworzyć w DBDesignerze klucze obce (znaczy chodzi mi o to jak można nadawać własne nazwy kluczy obcych ponieważ po stworzeniu automatycznej relacji wg. mnie nie ma juz możliwości zmiany nazwy klucza obcego) Cchałbym aby klucz publiczny oraz klucz obcy miały takie same nazy tak jak na przykładzie
  1. http://www.gajdaw.pl/bd/5-mi-new/ilustracje/5-1-duze.png

przeglądałem dokumentacje DBDesignera lecz o 'foreign key' ani słowa.
Pytam się właściwie z ciekawości ponieważ baze tworze w PhpMySql'u ale niesty nie ma on możliwości wygenerowania modelu fizycznego bazy dlatego tworze ja w DBDesigner.
mhs
Kliknij na linie oznaczającą połączenie pomiędzy tabelami. Wówczas będziesz mógł zmienić nazwę relacji, kolumny, ustawić właściwości on delete, on update.... DBDesigner tworzy klucze obce, musisz zaznaczyć opcję przy eksporcie: "Define Foregin Key...", a wcześniej zaznaczyć "Order Tables..."
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.