Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Usuwanie wybranych tagow [WR]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maciejkiner
Witam

Siedze nad tym od rana i nie moge nigdzie znalesc, a jak juz znajde to nie dziala, wiec zapytam (temat IMHO banalny dlatego w przedszkolu). Jak usunac z tekstu wybrany tag (np table) razem z parametrami, tzn, ze mam np:

1. <table id='costam' width='100'>jakies inne rzeczy w tej tabeli</table>

a na wyjsciu dostane

1. jakies inne rzeczy w tej tabeli

Z gory dzieki za pomoc (wiem, ze temat prosty, nie bijcie winksmiley.jpg ). Chociaz jakas podpowiedz, ale szersza niz eregi_replace - bo wiem, ze to trzeba zalatwic WR. Tutoriale jakies czytalem i forum przejrzalem ale nic mi nie pomoglo sad.gif

pzdr
maciejkiner
treewood
jesli chcesz sie pozbyc kodu HTML czyli np. <table> to walnij echo strip_tags( 'kod html' ); i funkcja zwroci ci calosc bez kodu HTML
maciejkiner
Witam

Az taki glupi to nie jestem, zeby tego nie wiedziec smile.gif Problem w tym, ze musze pozbyc sie tylko niektorych znacznikow (doslownie dwoch czy trzech).

pzdr
maciejkiner
lukir
Jak zwykle - zapraszam do lektury manuala:

http://pl.php.net/manual/pl/function.strip-tags.php#56082
maciejkiner
Witam

Chyba nie o to mi chodzi. Przyklad ktory podeslales zostawia wybrany parametr z podanego taga. A mi chodzi o to, zeby calego taga wywalic. I byloby to (dla mnie) proste gdyby wystarczylo zrobic str_replace('<table>', '', $str2parse); ale niestety table moze miec jakies parametry. I tu przydalyby sie wyraznie regularne, ktore niestety nie wiem jak zapisac.

pzdr
maciejkiner
lukir
To może ten przykład:

http://pl.php.net/manual/pl/function.strip-tags.php#61834

Mi wszystko działa - zrobiłem tak:

1. <?php
  2. function strip_selected_tags($text, $tags = array())
  3.  {
  4.  $args = func_get_args();
  5.  $text = array_shift($args);
  6.  $tags = func_num_args() > 2 ? array_diff($args,array($text)) : (array)$tags;
  7.  foreach ($tags as $tag){
  8.  if(preg_match_all('/<'.$tag.'[^>]*>(.*)</'.$tag.'>/iU', $text, $found)){
  9.  $text = str_replace($found[0],$found[1],$text);
  10.  }
  11.  }
  12.  
  13.  return $text;
  14.  }
  15.  
  16.  
  17.  
  18. $text = '<table id="dfgdfg" clas="safdsdf">sdfsdfsdfsdfsdf</table>';
  19. $tags = array('table');
  20.  
  21.  
  22. echo strip_selected_tags($text, $tags);
  23. ?>

Nadal manual... - wystarczy poszukać...
maciejkiner
Witam

No i nadal nie dziala. Jak robie

1. <?php
  2. $text = '<table id="dfgdfg" clas="safdsdf"><tr><td>komorka</td><td><table border="1"><tr><td width="100">inside</td></tr></table></td></tr></table>';
  3. $tags = array('table');
  4.  
  5. echo strip_selected_tags($text, $tags);
  6. ?>

to otrzymuje:

1. <tr><td>komorka</td><td><table border="1"><tr><td width="100">inside</td></tr></td></tr></table>

sad.gif

Moze zrobmy inaczej smile.gif Kto wie jak wyszukac (przez wyrazenia regularne) nastepujacy ciag:

1. <jakis_tag [dowolny ciag znakow]>

? Bo mi juz rece opadaja sad.gif

pzdr
maciejkiner

------------------------[jakos dziwnie tutaj dodaje nastepnego posta wiec musze to jakos wyroznic]------------------------

Witam

Pozwole sobie sam odpowiedziec. Bylo to banalne jak diabli ale jednak moja wiedza o WR byla za mala, zeby na to wpasc. Gotowa funkcja, jesli komus bedzie potrzebna:

1. <?php
  2. function clearTag($text,$tag)
  3. {
  4. $text=eregi_replace('<'.$tag.'[^>]*>','',$text);
  5. return eregi_replace('</'.$tag.'[^>]*>','',$text);
  6. }
  7. ?>

I tym oto akcentem konczymy topic smile.gif Moze komus jeszcze sie przyda...

pzdr
maciejkiner
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.