Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wersje kolorystyczne strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
patrykt
zastanawiam się jak je zrobić. jeśli przygotuję kilka arkuszy stylów, to będę musiał przy drobnej zmianie zmieniać każdy z osobna. alternatywa? arkusz stylów w pliku php?...
Cysiaczek
Nie wiem, co chcesz osiągnąć, ale proponuję poczytać o dziedziczeniu i klasach w css. Dowiesz się, że możesz do dokumentu (X)HTML dołaczać kilka arkuszy,

Pozdrawiam.
patrykt
taka odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje winksmiley.jpg na css znam się biegle.
Cysiaczek
Ale co ma Tobie dać umieszczenie arkusza w pliku php? Chcesz je przełączać w zależności od akcji użytkownika, czy co?
W czym może Ci pomóc php?
patrykt
widziałem raz link w headzie do pliku css z rozszerzeniem php.
w zależności od wyboru kolorystycznego użytkownika można w css umieścić kolory z odpowiedniej tablicy, odpowiedzialnej za szablon.
Cysiaczek
ah. To to samo sobie w JS zrobisz - nawet lepiej wyjdzie i będzie sensowniej, bo po co serwer zmuszać do parsowania takich plików? Niech się tym zajmie przeglądarka laugh.gif

Pozdrawiam.
patrykt
a po co parsować? w pliku css z rozszerzeniem php będzie css z wartościami w postaci zmiennych w php, zależnymi od szablonu.
Cysiaczek
No właśnie - php sparsuje, czyli przetworzy te zmienne, a nie musi, bo może się tym zająć JS. Rozumiem o co Tobie chodzi - kiedyś też miałem podobne pomysły, ale okazało się, że są mało praktyczne, bo osoby, które potem będą ten plik musiały czytać, niekoniecznie musza się znać na php.

Zrobisz oczywiście jak chcesz biggrin.gif

Pozdrawiam
patrykt
rozumiem. więc jak z poziomu JS to zrobić? tego akurat nie wiem.
Cysiaczek
UU. Kochany. http://www.w3c.org - DOM i inne - Możesz np,. tak.
  1. document.getElementById('element').style.background='blue'; // i juz masz ustawiony kolor tła

To oczywiście najprostszy sposób. Reszte musisz sam doczytac z dokumentacji i kursów.
patrykt
lol. rozbawiłeś mnie smile.gif
w ten sposób to ja wiem jak zmieniać wygląd elementów tylko weź tu wykonaj to dla kilkuset elementów i do tego kiedy - po załądowaniu strony? rozwiązanie mija się z jakimkolwiek celem winksmiley.jpg
Cysiaczek
Miło mi, że Cię rozbawiłem, ale poczytaj dokumentacje DOM, to zobaczysz co można zrobić z elementami strony. biggrin.gif

Uważasz, że zaprzęgnięcie php do obsługi css to lepszy pomysł?
patrykt
Ale ja nie chcę obsługiwać. Chcę załadować stronę w odpowiednim wyglądzie. Chodzi tu o całą szatę graficzną a nie o zanimowanie buttona.
Ludvik
A nie sądzisz, że lepiej utworzyć arkusze na "sztywno" i podmieniać ścieżkę do pliku .css w źródle strony? Przecież tak jest o wiele prościej i szybciej...
SHiP
Cytat(Ludvik @ 13.08.2006, 20:56 ) *
A nie sądzisz, że lepiej utworzyć arkusze na "sztywno" i podmieniać ścieżkę do pliku .css w źródle strony? Przecież tak jest o wiele prościej i szybciej...

Popieram.. Fajnie też wyglądają dynamicznie dołączne arkusze css ;] (zobaczcie blog hwao : http://hwao.be ) Gdzies widzialem artykuł na ten temat ale linka nie moge znaleźć ;]
patrykt
panoooowie...
Cytat
jeśli przygotuję kilka arkuszy stylów, to będę musiał przy drobnej zmianie zmieniać każdy z osobna
Ludvik
A pliku php to nie będziesz musiał zmieniać? Już prędzej obrobisz te pliki dobrym edytorem niż skryptem php.

Masz zamiar tak często zmieniać kod strony? Bo to nie wygląda na dobry, stabilny projekt. Jak na mój gust, to szkoda czasu na pisanie tego. Szkoda też mocy serwera.

Jeżeli jednak będziesz pisał, to pamiętaj, aby zadbać o cache arkuszy po stronie klienta.
patrykt
Cytat
A pliku php to nie będziesz musiał zmieniać?

zawsze to edycja jednego pliku a nie ośmiu...
Cytat
Masz zamiar tak często zmieniać kod strony? Bo to nie wygląda na dobry, stabilny projekt.

to się nazywa rozwijający się projekt
Denver
Pogubiłem się już w tej dyskusji...
Jak rozumiem: chcesz mieć kilka różnych szablonów dla swojej strony. Proponuję następujące rozwiązanie:
- w pliku style.css wrzucić wszystkie reguły CSS odpowiadające za rozmieszczenie danych elementów, fonty, rozmiary itd.
- w innych plikach .css (blue.css, green.css itd.) pozostawić tylko i wyłącznie reguły CSS które nadają danym elementom kolor (tła, kolor fontu itd.)

Do strony dołączamy zawsze dwa arkusze: style.css oraz ten z wybranym kolorem, np. blue.css albo green.css.
Ludvik
Cytat
zawsze to edycja jednego pliku a nie ośmiu...

Jak na mój gust, to będziesz miał w tym pliku albo osiem razy więcej danych, albo jakoś pogrupujesz te dane. Jeżeli będą pogrupowane, to nie widzę problemu w tym, żeby przepuścić wszystkie pliki .css przez znajdź/zamień w dobrym edytorze tekstowym.

Na dobrą sprawę, to nie wiem o czym my dyskutujemy, skoro nikt nie wie jak by to miało sensownie wyglądać... Ja nie widzę sensu - nie mam pomysłu...
Cysiaczek
Definitywnie opowiadam się z dobrze zaprojektowanym arkuszem css, z którego wyprowadzamy specjalizacje w postaci konkretniejszych mniejszych arkuszy zawierających określone kolory, czy rodzaje czcionek. łatwiej jest nawet edytorem zamienić ręcznie w pliku niż zlecać to php.

Pozdrawiam.
SHiP
heh jeśli juz tak bardzo chce pozostać przy kilku plikach css to zawsze mozna napisać generator w php który stworzy kilka plikow css wedlg szablonu... To by było chyba najbardziej optymalne i łatwe do zmiany smile.gif Jak to mowila pani w reklamie "Raz na długi czas" winksmiley.jpg
patrykt
a to nie byłoby głupie. dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.