Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wlasna domena?..
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andixxx
hej. mam pytanie otoz, tak sie zastanawiam, czy jest taka mozliwosc, aby bez wykupowania danej domeny np. www.mojadomena.pl mozna bylo ja uzyskac jakos na wlasnym komputerze? bo, jesli zakladam u siebie serwer, to jezeli mam publiczne ip, gdy podam adres http://mojeipblebleble/ widza moja strone wszyscy, ale jako adres musza podac moj numer ip. i tutaj wlansie nie da sie zrobic tak aby nie bylo trzeba wykupowac domen tylko miec je na wlasnym komputerze? no wiecie o co mi chodzi.. i jesczze jedno pytanie. do czego dokladnie sluzy "nazwa komputera w sieci"?.. i nastepne, juz ostatnie jak narazie... na jakiej zasadzie sa budowane serwisy, i jak dzialaja ktore rejestruja domeny?
SongoQ
Mozesz zrobic sobie tak ze byle co wpiszesz i to przekieruje Ci na swojego ip ale dla swiata to jesli nie jestes wlascicielem domeny to nie masz mozliwosci. Pozostale pytania to jest katie cos jak google gdzie znajdziesz informacje. Tutaj forum sluzy do rozwiazywania problemow.
andixxx
szukalem i nie znalazlem.. wiec to jest moim problemem, ktory chce rozwiazac:]

Cytat(SongoQ @ 3.08.2006, 18:28 ) *
jesli nie jestes wlascicielem domeny to nie masz mozliwosci.

wlasnie.. a zeby byc wlascicielem to trzeba ja wykupic :| nie ma zadnej mozliwosci, aby miec wlasna domene bez wykupywania jej?
limak
zamiast IP mozesz wpisywac nazwę komputera. Będzie działać u ciebie na kompie no i po lanie oczywiscie. Możesz także sobie ustawić dowolną domenę w pliku hosts (przypisujesz jej nazwę do swojego adresu IP, najlepiej do 127.0.0.1). I działa. Plik ten znajduje się w c:/windows/i386. Otwierasz go notatnikiem i na samym dole wpisujesz:

Kod
127.0.0.1       jakasdowolnadomena.pl

i działa .. ale tylko na twoim kompie oczywiscie. Zeby to widzieli inni to sie tak nie da. A co do darmowych domen to no-ip.com <- tam mozesz przypisac do adresu IP domene za darmo.
SongoQ
@limak to jest do pc gdzie to ustawiasz a @andixxx chodzi o swiat.

Cytat
wlasnie.. a zeby byc wlascicielem to trzeba ja wykupic :| nie ma zadnej mozliwosci, aby miec wlasna domene bez wykupywania jej?

To jest jak z samochodami, czy mozesz miec go nie kupujac? (pomijajac ze go ukradniesz), 2 rozwiaznie to mozesz byc organizacja ktora rejestruje domeny tongue.gif
andixxx
noo wlasnie.. a w jaki sposob dziala rejestracja domen, gdzie one sa rejestrowane, i w jakis posob robia to serwisy rejestrujace je?
limak
Cytat
@limak to jest do pc gdzie to ustawiasz a @andixxx chodzi o swiat.

no tak, tak smile.gif wiem, ale dobre i to tongue.gif

Heh, jakby sie tak dalo bez placenia, to by nikt nie sprzedawal nawet winksmiley.jpg
AxZx
Cytat(andixxx @ 3.08.2006, 16:50 ) *
noo wlasnie.. a w jaki sposob dziala rejestracja domen, gdzie one sa rejestrowane, i w jakis posob robia to serwisy rejestrujace je?

sa glowne firmy ktore rejestruja te domeny w glownych serwerach dns
rama
W internecie znajdzesz wiele firm, które oferują darmowe domeny, lecz w ich "rozszerzeniu" (np. alias.ath.cx lub alias.no-ip.org). Jest to dobra i darmowa alternatywa dla użytkowników, którzy nie chcą "przepłacać", a funkcjonalność jest zbliżona do płatnych domen (zależnie od oferty)smile.gif

Dynamic Network Services, Inc.
No-ip.org
Jeśli jakiś link nie działa, to poszukaj na google smile.gif

Co tyczy się reszty pytań, to sformułuj je dokłądniej, to znaczy gdzie występują smile.gif
SongoQ
Jesli chodzi o nasz kraj to jest to nask. Przewaznie jest tak ze 1 organizacja obsluguje w danym kraju.
andixxx
aha takie cos:] a co darmowych to wiem.. ;] interesowalo mnie to czy moge sobie sam u siebie na kompie wykombinowac domene zamiast ip, taka, aby kazdy w calej sieci mnie widzial... a ne tylko w lanie:]
limak
Cytat
interesowalo mnie to czy moge sobie sam u siebie na kompie wykombinowac domene zamiast ip, taka, aby kazdy w calej sieci mnie widzial

nie, tak sie nie da. Jak by sie dalo to tak by robil kazdy.
pozostaje nask.pl albo inne firmy posredniczące (np. domeny.pl czy jakies tam inne)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.