Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] Pliki *.txt
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Alkagar
Witam,
czy jest możliwość załadowania zawartości pliku *.txt do, na przykład, DIV-a?

Pozdrawiam,
Alk
revyag
A czemu pliki txt ? Jak chcesz to rozwiązać ? Wybierasz z dysku plik txt i zawartość ładujesz do diva ?
Alkagar
no mniej wiecej, taki pseudo AJAX :-) bo potrzebuje żeby to działało na komputerze lokalnym.
mniej wiecej chodzi mi o to :
mam plik index.html; tam jest link wywołujący funkcje (nie ładuje nowej strony) w tej funkcji wczytuje zawartość pliku do zmiennej i potem wstawiam do to diva.
Jest wogole możliwość zrobienia czegoś takiego?
revyag
No ok. W javascript nie otworzysz nic z dysku.
Proponuje ajaxa.

Kod
advAJAX.get({
    url:"file.php",
    onSuccess : function(obj) {
        document.getElementById("text").innerHTML = obj.responseText;
    }
});

W pliku file.php otwierasz plik tekstowy, wczytujesz do zmiennej i wyświetlasz.
Alkagar
1. otworze(przynajmniej *.xml i mam nadzieje ze txt tez sie da) a nawet zapisze (tylko IE sad.gif )
2. ma sie uruchamiac na dysku lokalnym bez internetu wiec AJAX odpada
nospor
Cytat
ma sie uruchamiac na dysku lokalnym bez internetu wiec AJAX odpada
wiekszosc programistow webowych dziala lokalnie. net nie jest do tego potrzebny. stawiasz serwer u siebie i juz winksmiley.jpg
Alkagar
No i tu jest problem, pisze sobie skrypt (stronke cala wlasciwie) ktora bedzie spelniac funkcje serwisu do zarzadzania kolekcja filmow (lista filmow, dodawanie nowych, drukowanie okladek etc.) i chce to zrobic tak zeby kozystalo tylko z takich rozwiazan zeby mozna to bylo uruchomic na komputerze gdzie nie ma internetu, serwera - tylko IE.

Ten odczyt plików potrzebny mi był poto żeby nie musieć przeładowywać strony przy zmianie zawartości dokładnie tak samo jak w AJAX-e
nospor
Cytat
kolekcja filmow (lista filmow, dodawanie nowych, drukowanie okladek etc.)
a jak ty to chcesz zrobic bez czegos co sie wykonuje na serwerze (nawet lokalnie)? Przeciez w html tego nie zrobisz...
Na upartego mozesz bawic sie ActiveX, Java, albo najlepiej napipsz se normalny w swiecie program smile.gif
Alkagar
hehe :-), programowanie u mnie kuleje niestety (bedzie trzeba sie w koncu za to zabrac tongue.gif)

Jak to zrobie hmm...., Normalnie JavaScript i HTML + css żeby ładnie wyglądało.

Jedynym minusem jest to że będzie działać tylko pod IE (tak jak progoram tez mi pod linuxem od razu działał nie bedzie a ie jest czescia windowsa wiec prwie kazdy ma ) zreszta pisane jest to głównie dla mnie i kilku znajomych jakby tez chcieli zrobic liste filmow :-)

I tutaj jedyny problem jaki jeszcz potrzebuje usunąc (ostatni z tych wiekszych tongue.gif ) to własnie usunięcie efektu przeładowywania strony bo mnie to strasznie denerwuje sam nie wiem czemu ale wole zeby tego nie było.

P.S.

JS tez sie musze nauczyc a tak na sucho sama teoria to nie da rady wiec dlatego ten mały projekt sobie wymyśliłem smile.gif

pozdrawiam,
Alk
nospor
ja wiedzialem ze IE to badzIEwie, ale zeby umozliwiajlo ono z poziomu js zapisywanie, kasowanie i czytanie moich plikow to tego nie wiedzialem. Albo ja jestem w tyle, albo ty cos mi motasz, ze juz się zakrecilem totalnie smile.gif
Alkagar
Serio możesz zapsywac pliki na dysku lokalnie przy uzyciu IE. Wyskakuje ci takie fajne okienko jak w normalnych programach i wszystko działa pieknie oprócz tego usuwania plików tongue.gif. Usuwać z tego co wiem sie nie da zrobic na całe szczeście. Możesz je tylko edytowac.
nospor
Cytat
Usuwać z tego co wiem sie nie da zrobic na całe szczeście. Możesz je tylko edytowac.
No tak, wielkie mi szczescie. zamiast usunać to zedytuje plik tak, ze jego tresc bedzie tak: "Mamy cię" i moje dane szlag trafi.

Mozesz rzucic kodem do tego co mowisz? Chetnie to zobacze. No wiesz, zapisywanie danych, czytanie plikow. A moze ty korzystasz z jakiegos obiektu activeX?
Alkagar
hmmm... Pewnie tam i jest wykożystany ActiveX, tak jak mówiłem zaczynam sie uczyć dopiero wiec sie bardzo nie znam tongue.gif

1. function save_file(text)
  2. {
  3. w = window.open( '', '_temp', 'width=100,height=100' );
  4. var d = w.document,
  5. name = 'c:\\baza.xml';
  6. d.open();
  7. d.charset = "utf-16";
  8. d.write(text);
  9. d.close();
  10. if( d.execCommand( 'SaveAs', null, name ))
  11. {
  12. window.alert( "Plik zapisano poprawnie" );
  13. }else
  14. {
  15. window.alert("Wystąpiły błędy podczas zapisu");
  16. }
  17. w.close();
  18. }

Tak to wygląda :-) W każdym razie swoje zadanie spelnia

Co do czytania bo zapomniałem to jest ten topic właśnie, narazie odczytuje tylko xml-e ale to chyba wiesz jak zrobic :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.