NiktUs
4.08.2003, 17:36:24
siema mam problem nie wiem jak napisac pewien skrypt !! zobaczcie opisze go wam
np :
Gram klanowke czyli mecz dwoch klanów Np klan XXX ma skill 500 <-skill doswiadczenie
a klan YYY ma skill 0 <- czyyli poczatkujacy nie ma doswiadczenia i klan wygral tak
XXX - YYY 16;30
XXX - YYY 15:15
XXX - YYY 30:16
i chce aby jak wygrales np z skillem 500 to zebys dostal wiecej punktów jak bys wygral ze skillem 20 rozumiecie jak nie to to jest podobne
http://lair.pless.pl/index.php?action=liga_kalk
[Regis]
4.08.2003, 17:58:00
Ja w tym nie widze nic trudnego raczej... Chyba tak bedzie najprosciej: Ustal sobie wzor, ze za kazde 100 punktow roznicy skilla przy zwyciestwie slabszego jest 1 punkt wiecej (i analogicznie za 100 punktow pzrewagi wygranego jest 1 punkt mniej) i zrob funkcje Dodaj_punkty() ktora dostaje jako pierwszy parametr zwyciezce meczu, a jako drugi roznice w punktach. Wszystko bedzie dzialac tak, ze przy wpisywaniu wyniku meczu skryopt sprawdzi w bazie danych skille obu ekip i zrobi tak:
Zakladam ze ekipa a ma skila 500, a b 0. Najpierw podajesz zwyciezce (skrypt porownuje zdobyte fragi czy cos i ustala wartosc zmiennej $winner na id druzyny - zakladam ze masz te druzyny jakos "skatalogowane w bazie"). Nastepnie proste porownanie:
[php:1:2e38306736]<?php
if( $skill_ekipy_a > $skill_ekipy_b ) {
Dodaj_punkty($winner, $skill_ekipy_a - $skill_ekipy_b);
} else {
Dodaj_punkty($winner, $skill_ekipy_b - $skill_ekipy_a);
}
?>[/php:1:2e38306736]
Teraz w funkcji Dodaj_punkty dzielicz roznice w punktach przez 100 i zaokraglasz i dodajesz to do bazowej liczby punktow za zwyciestwo, a nastepnie zwyciezcy ($winner) dopisujesz punkty... Hmm... Chyba nie namieszalem za bardzo i nigdzie sie nie pomylilem...
NiktUs
4.08.2003, 22:19:58
a mógl bys mi opisac caly skrypt z dzilaniem plisss