Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z wyświetlanymi plikami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
M@ReK
Witam serdecznie wszystkich biggrin.gif to mój pierwszy post.

Mam bardzo irytujący problem, wydaje mi sie, że wina leży po stronie php. Otóż za każdym razem kiedy wyświetlam jakiś plik z kodem html przez php (obojętnie za pomocą jakiej funkcji np readfile, include itd) zawsze na początku (czyli w miejscu gdzie jest początek wstawionego pliku pojawiają się dziwne znaki. We wszystkich przeglądarkach nie sprawia to problemu ale oczywicie w ie powstaje kopot ponieważ przeglądarka przechodzi do nowej lini i powstaje odtęp burzący wygląd strony mad.gif Aby przyblizyć jeszcze nieco cały problem sytuacja wygląda tak:
Mam przykładowo 3 pliki header.html, menu.html, footer.html. Pliki są wyświetlane za pomocą klasy obsługującej szablony (choć jak mówiłem moze to być nawet include dry.gif) w pliku index.php są instrukcje które łączą pliki w całoć aby powstała strona, normalnie po wykonaniu kodu z index'a powinno to wyglądać tak:
Kod
(tereść pliku header)
(treść pliku menu)
(treść pliku footer)

a w ie w źródle wygląda tak
Kod
[](tereść pliku header)
[](treść pliku menu)
[](treść pliku footer)

kwadraciki to znaki nierozpoznawane przez edytor.
Bardzo prosze o pomoc i pozdrawiam.
Pigula
mowisz dziwne znak ale jakie bo to akurta pojecie wzgledne najlepiej wklej je tutaj.
moze takie ďťż jak tak to masz klopot z kodwaniem w unicodzie poczytaj ten topic
M@ReK
dokładnie coś takiego  strona jest w utf8
LBO
wina leży po stronie twojego edytora... pootwieraj pliczek w kilku edytorach.. zobaczysz, że niektore "załapią" te krzaczki na początku i bedziesz mogl to wykasowac...
Wave
 to jest nagłówek utf bom z tego co pamiętam.
Jego pojawienie się wynika z tego że prawdopodobnie includujesz pliki kodowane w utf do pliku iso bądź win. Strona kodowa wszystkich plików powinna być zmieniona, najlepiej na iso.
M@ReK
Dziękuje za odpowiedzi biggrin.gif Faktycznie jest to nagłówek pliku utf. Pewnym rozwiązaniem, jednak niezbyt eleganckim jest poprostu ten nagłówek usunąć. Albo przekonwertować pliki. Jeszcze raz dzięki smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.