Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: FCKeditor
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Balas
wywoluje go przez
  1. <?php
  2. include("./sciezka/fckeditor.php") ;
  3. $oFCKeditor = new FCKeditor('FCKeditor1') ;
  4. $oFCKeditor->BasePath = './sciezka/';
  5. $oFCKeditor->Value = 'Default text in editor';
  6. $Config['UserFilesPath'] = './sciezka/UserFiles/' ;
  7. $oFCKeditor->Create() ;
  8. ?> 

Bo mozna chyba przez Javascript i inne jak sie nie myle smile.gif dlatego pisze smile.gif
Nie wiem czemu ale nie chodzi mi upload plikow, zrobilem foldery, podalem do sciezke... (moze nei tam gdzie trzba questionmark.gif smile.gif )

PS. jak go mozna skonfigurowac questionmark.gif (paski itp) bo zmienialem w plikach ale to nie dalo rezlutatu... wyrzucilem wszystkie pliki i działa tylko na 2 (fckeditor.php i fckstyle.xml) wiec gdzie sa te wszystkie grafiki questionmark.gif

PS2. Tak działa tylko pod FF a w IE bez plikow wogole nie dziala winksmiley.jpg czekam na sugestie biggrin.gif
mike
1.
JavaScript
  1. <script type="text/javascript" src="FCKeditor/fckeditor.js"></script>
  2. <script type="text/javascript">
  3. var fck = new FCKeditor( 'tresc', "100%", 400 );
  4. fck.BasePath = './FCKeditor/';
  5. fck.ToolbarSet = 'Default'; // definicja paska narzędzi.
  6. fck.Value = 'abrakadabra';
  7. fck.Create() ;

2.
Paski narzędzi
W pliku fckconfig.js masz zdefiniowaną tablicę FCKConfig.ToolbarSets["Default"].
Dopisz soebie jeszcze tablicę, np.:
Kod
FCKConfig.ToolbarSets["Basic"] = [
        [ 'Bold','Italic','Underline', '-', 'OrderedList','UnorderedList', '-', 'Link','Unlink' ],
        [ 'JustifyLeft','JustifyCenter','JustifyRight' ],
        [ 'Image', '-', 'Table' ],
        [ 'SpecialChar' ]

];

I wtedo przy tworzeniu instancji FCK'a podajesz fck.ToolbarSet = 'Basic';

Nie mam teraz czasu, więc o uploadzie bedzie w następnym odcinku, jak znajdę chwilkę czasu.
Balas
tylko to zmienialem i nic sie nie działo sad.gif (bo to juz robilem)... sprobuje wywolac przez javascript moze pomoze smile.gif bo ja wywolywalem przez php (tam tez jest od tego plik smile.gif )
mike
Cytat(OnE.Killer @ 2005-11-20 15:38:54)
tylko to zmienialem i nic sie nie działo sad.gif (bo to juz robilem)... (...)
Napewno zadziała, robię tak od zawsze winksmiley.jpg Spróbuj wyczyścić cache FCK namiętnie się w nim chowa.

A co do uploadu:
1. W fckconfig.js trzeba znaleźć tą linię:
Kod
FCKConfig.ImageBrowser = true;

I pod spodem wpisać lub odkomentować:
Kod
FCKConfig.ImageBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Type=Image&Connector=connectors/php/connector.php';

2. Następnie trzeba znaleźć to (niżej):
Kod
FCKConfig.ImageUpload = true;

I odkomentować to:
Kod
FCKConfig.ImageUploadURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/upload/php/upload.php?Type=Image';

3. Na koniec trzeba wejść do pliku: editor/filemanager/browser/default/connectors/php/config.php

I ustawić te 2 zmienne:
  1. <?php
  2. // SECURITY: You must explicitelly enable this "connector". (Set it to "true").
  3. $Config['Enabled'] = true;
  4.  
  5. // Path to user files relative to the document root.
  6. $Config['UserFilesPath'] = '/fck_pliki/';
  7. ?>

Nie musze oczywiście wspominac, ze folder przechowujący powinien mieć odpowiednie prawa, żeby FCK mógł w nim zapisywać winksmiley.jpg

Upload plików to jedno a upload obrazków to drugie. Żeby można było uploadować pliki (analogicznie jak z obrazkami, tyle że w okienku dodawania linka), trzeba w fckconfig.js pozmieniać także LinkBrowserURL i LinkUploadURL - patrz punkty 1 i 2.
Balas
Danke sehr smile.gif Zaraz przetestuje biggrin.gif Jakby cos nie działalo to dam znac biggrin.gif

edit (konfiguracja)

Z ta zmiana nie działa sad.gif pisze ze nie moze znalezc takiego toolbara sad.gif a na pewno nazwa sie zgadza sad.gif

edit

działa pod IE ale to wywala pod FF

Po wyczyszczeniu plikow internetowych działa winksmiley.jpg dzieki biggrin.gif
tomadej
Witam!
Także mam problem z uploadem w FCKeditor. A mianowicie:
- Uploaduje pliki przez Resources Browser ale nie wyświetla mi listy plików
- Nie działa przez Upload
Konfiguracja:
plik główny:
  1. <?php
  2. $oFCKeditor = new FCKeditor('news') ;
  3. $oFCKeditor->BasePath = '../FCKeditor/';
  4. $oFCKeditor->Width = '96%' ;
  5. $oFCKeditor->Height = '300' ;
  6. $oFCKeditor->Value = 'Default text in editor';
  7. $oFCKeditor->Create() ;
  8. ?>

fckconfig.js ustawiłem wszystko pod php
w plikach konfiguracyjnych uploadu i connectors ustawiłem odpowiednie ścieżki.
Nadałem odpowiednie prawa do katalogów

Serwer działa w safe mode. Na lokalnym serwerze przy testach działało. Wygląda na to, że nie są przekazywane zmienne ze ścieżkami.
Czy mógłby mi ktoś pomóc?
MiGoo
Rowniez mam problem z konfiguracja tego edytorka. Otoz nie moge skonfigurowac paska narzedzi, z ktorego chce sporo ikonek wyrzucic, gdyz nie sa one mi potrzebne.

Edytor integruje ze strona za pomoca php i w tym tkwi problem. Otoz plik konfiguracyjny fckconfig.js dziala TYLKO wtedy, gdy wywolujemy edytor za pomoca JS, a nie np. za pomoca php.

Zmiana jezyka i innych ustawien dziala bez problemu:

1. <?php
  2.  
  3. $oFCKeditor=new FCKeditor ('tresc1');
  4. $oFCKeditor->BasePath='./_FCKEditor/';
  5. $oFCKeditor->Value="";
  6. $oFCKeditor->Width='585';
  7. $oFCKeditor->Height='250';
  8. $oFCKeditor->Config['AutoDetectLanguage'] = false ;
  9. $oFCKeditor->Config['DefaultLanguage'] = 'en' ;
  10. $edytor_tresc1=$oFCKeditor->CreateHtml ();
  11.  
  12. ?>

ale juz pasek narzedzi nie (wyswietla blad ze nie ma ustawien defaultowych):

1. <?php
  2.  
  3. $oFCKeditor->Config['ToolbarSets']['Default'] = "[['Bold','Italic']]";
  4.  
  5. ?>

Moze to ma byc tablica a nie tekst? Prosze o pomoc (interesuje mnie TYLKO wersja pod php, a nie JS).
tomadej
Witam ponownie.
Po kilku zmianach FCKeditor uplouduje pliki. Zmodyfikowałem funkcję GetRootPath.
Ale w dalszym ciągu mam problem z wyświetlaniem listy plików, natomiast po uploudzie pliku przekazywana jest prawidłowa ścieżka ale w podglądzie nie widać obrazka. W Internet Explorerze mam błąd JavaScript "Wymagany jest obiekt". W firefoxie błąd java script: Błąd: oNode has no properties
Plik źródłowy: http://router.cyberpab.pl/~golba/FCKeditor...ourceslist.html
Wiersz: 120
W czym może być problem?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
MiGoo
Cytat(tomadej @ 2005-11-26 21:03:39)
fckconfig.js ustawiłem wszystko pod php

Witam ponownie smile.gif Nadal nie moge rozwiazac problemu przedstawionego kilka odpowiedzi wyzej. Z tego co napisales wczesniej rozwiazales moj problem - moglbys napisac jak? Z gory wielkie dzieki
tomadej
Mój fckconfig.js:
Cytat
FCKConfig.CustomConfigurationsPath = '' ;

FCKConfig.EditorAreaCSS = FCKConfig.BasePath + 'css/fck_editorarea.css' ;

FCKConfig.DocType = '<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">' ;

FCKConfig.BaseHref = '' ;

FCKConfig.FullPage = false ;

FCKConfig.Debug = false ;

FCKConfig.SkinPath = FCKConfig.BasePath + 'skins/default/' ;

FCKConfig.PluginsPath = FCKConfig.BasePath + 'plugins/' ;

// FCKConfig.Plugins.Add( 'placeholder', 'en,it' ) ;

FCKConfig.ProtectedSource.Add( /<script[\s\S]*?\/script>/gi ) ; // <script> tags.
// FCKConfig.ProtectedSource.Add( /<%[\s\S]*?%>/g ) ; // ASP style server side code <%...%>
// FCKConfig.ProtectedSource.Add( /<\?[\s\S]*?\?>/g ) ; // php style server side code <?...?>
// FCKConfig.ProtectedSource.Add( /(<asp:[^\>]+>[\s|\S]*?<\/asp:[^\>]+>)|(<asp:[^\>]+\/>)/gi ) ; // ASP.Net style tags <asp:control>

FCKConfig.AutoDetectLanguage = true ;
FCKConfig.DefaultLanguage  = 'pl' ;
FCKConfig.ContentLangDirection = 'ltr' ;

FCKConfig.EnableXHTML  = true ; // Unsupported: Do not change.
FCKConfig.EnableSourceXHTML = true ; // Unsupported: Do not change.

FCKConfig.ProcessHTMLEntities = true ;
FCKConfig.IncludeLatinEntities = true ;
FCKConfig.IncludeGreekEntities = true ;

FCKConfig.FillEmptyBlocks = true ;

FCKConfig.FormatSource  = true ;
FCKConfig.FormatOutput  = true ;
FCKConfig.FormatIndentator = '    ' ;

FCKConfig.ForceStrongEm = true ;
FCKConfig.GeckoUseSPAN = false ;
FCKConfig.StartupFocus = false ;
FCKConfig.ForcePasteAsPlainText = false ;
FCKConfig.AutoDetectPasteFromWord = true ; // IE only.
FCKConfig.ForceSimpleAmpersand = false ;
FCKConfig.TabSpaces  = 0 ;
FCKConfig.ShowBorders = true ;
FCKConfig.UseBROnCarriageReturn = false ;
FCKConfig.ToolbarStartExpanded = true ;
FCKConfig.ToolbarCanCollapse = true ;
FCKConfig.IEForceVScroll = false ;
FCKConfig.IgnoreEmptyParagraphValue = true ;

FCKConfig.ToolbarSets["Default"] = [
['Source','DocProps','-','Save','NewPage','-','Templates'],
['Cut','Copy','Paste','PasteText','PasteWord','-','Print'],
['Undo','Redo','SelectAll','RemoveFormat'],
'/',
['Bold','Italic','Underline','StrikeThrough','-','Subscript','Superscript'],
['OrderedList','UnorderedList','-','Outdent','Indent'],
['JustifyLeft','JustifyCenter','JustifyRight','JustifyFull'],
['Link','Unlink','Image'],
'/',
['FontName','FontSize'],
['TextColor'],
['About']
] ;

FCKConfig.ToolbarSets["Basic"] = [
['Bold','Italic','-','OrderedList','UnorderedList','-','Link','Unlink','-','About']
] ;

FCKConfig.ContextMenu = ['Generic','Link','Anchor','Image','Flash','Select','Textarea','Checkbox','Radio','TextField','HiddenField','ImageButton','Button','BulletedList','NumberedList','TableCell','Table','Form'] ;

FCKConfig.FontColors = '000000,993300,333300,003300,003366,000080,333399,333333,800000,FF6600,808000
,808080,008080,0000FF,666699,808080,FF0000,FF9900,99CC00,339966,33CCCC,3366FF,800
080,999999,FF00FF,FFCC00,FFFF00,00FF00,00FFFF,00CCFF,993366,C0C0C0,FF99CC,FFCC99,
FFFF99,CCFFCC,CCFFFF,99CCFF,CC99FF,FFFFFF' ;

FCKConfig.FontNames  = 'Arial;Comic Sans MS;Courier New;Tahoma;Times New Roman;Verdana' ;
FCKConfig.FontSizes  = '1/xx-small;2/x-small;3/small;4/medium;5/large;6/x-large;7/xx-large' ;
FCKConfig.FontFormats = 'p;div;pre;address;h1;h2;h3;h4;h5;h6' ;

FCKConfig.StylesXmlPath  = FCKConfig.EditorPath + 'fckstyles.xml' ;
FCKConfig.TemplatesXmlPath = FCKConfig.EditorPath + 'fcktemplates.xml' ;

FCKConfig.SpellChecker  = 'ieSpell' ; // 'ieSpell' | 'SpellerPages'
FCKConfig.IeSpellDownloadUrl = 'http://www.iespell.com/rel/ieSpellSetup211325.exe' ;

FCKConfig.MaxUndoLevels = 15 ;

FCKConfig.DisableImageHandles = false ;
FCKConfig.DisableTableHandles = false ;

FCKConfig.LinkDlgHideTarget  = false ;
FCKConfig.LinkDlgHideAdvanced = false ;

FCKConfig.ImageDlgHideLink  = false ;
FCKConfig.ImageDlgHideAdvanced = false ;

FCKConfig.FlashDlgHideAdvanced = false ;

FCKConfig.LinkBrowser = true ;
//FCKConfig.LinkBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Connector=connectors/asp/connector.asp' ;
//FCKConfig.LinkBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Connector=connectors/asp/connector.asp&ServerPath=/CustomFiles/' ;
// ASP.Net  // FCKConfig.LinkBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Connector=connectors/aspx/connector.aspx' ;
// ColdFusion // FCKConfig.LinkBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Connector=connectors/cfm/connector.cfm' ;
// Perl  // FCKConfig.LinkBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Connector=connectors/perl/connector.cgi' ;
FCKConfig.LinkBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Connector=connectors/php/connector.php' ;
// php - mcpuk // FCKConfig.LinkBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/mcpuk/browser.html?Connector=connectors/php/connector.php' ;
FCKConfig.LinkBrowserWindowWidth = FCKConfig.ScreenWidth * 0.7 ; // 70%
FCKConfig.LinkBrowserWindowHeight = FCKConfig.ScreenHeight * 0.7 ;// 70%

FCKConfig.ImageBrowser = true ;
//FCKConfig.ImageBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Type=Image&Connector=connectors/asp/connector.asp' ;
// ASP.Net  // FCKConfig.ImageBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Type=Image&Connector=connectors/aspx/connector.aspx' ;
// ColdFusion // FCKConfig.ImageBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Type=Image&Connector=connectors/cfm/connector.cfm' ;
// Perl  // FCKConfig.ImageBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Type=Image&Connector=connectors/perl/connector.cgi' ;
FCKConfig.ImageBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Type=Image&Connector=connectors/php/connector.php' ;
// php - mcpuk // FCKConfig.ImageBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/mcpuk/browser.html?Type=Image&Connector=connectors/php/connector.php' ;
FCKConfig.ImageBrowserWindowWidth  = FCKConfig.ScreenWidth * 0.7 ; // 70% ;
FCKConfig.ImageBrowserWindowHeight = FCKConfig.ScreenHeight * 0.7 ; // 70% ;

FCKConfig.FlashBrowser = true ;
//FCKConfig.FlashBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Type=Flash&Connector=connectors/asp/connector.asp' ;
// ASP.Net  // FCKConfig.FlashBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Type=Flash&Connector=connectors/aspx/connector.aspx' ;
// ColdFusion // FCKConfig.FlashBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Type=Flash&Connector=connectors/cfm/connector.cfm' ;
// Perl  // FCKConfig.FlashBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Type=Flash&Connector=connectors/perl/connector.cgi' ;
FCKConfig.FlashBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Type=Flash&Connector=connectors/php/connector.php' ;
// php - mcpuk // FCKConfig.FlashBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/mcpuk/browser.html?Type=Flash&Connector=connectors/php/connector.php' ;
FCKConfig.FlashBrowserWindowWidth  = FCKConfig.ScreenWidth * 0.7 ; //70% ;
FCKConfig.FlashBrowserWindowHeight = FCKConfig.ScreenHeight * 0.7 ; //70% ;

FCKConfig.LinkUpload = true ;
//FCKConfig.LinkUploadURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/upload/asp/upload.asp' ;
FCKConfig.LinkUploadURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/upload/php/upload.php' ;
FCKConfig.LinkUploadAllowedExtensions = "" ;  // empty for all
FCKConfig.LinkUploadDeniedExtensions = ".(php|php3|php5|phtml|asp|aspx|ascx|jsp|cfm|cfc|pl|bat|exe|dll|reg|cgi)$" ; // empty for no one

FCKConfig.ImageUpload = true ;
//FCKConfig.ImageUploadURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/upload/asp/upload.asp?Type=Image' ;
FCKConfig.ImageUploadURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/upload/php/upload.php?Type=Image' ;
FCKConfig.ImageUploadAllowedExtensions = ".(jpg|gif|jpeg|png)$" ;  // empty for all
FCKConfig.ImageUploadDeniedExtensions = "" ;      // empty for no one

FCKConfig.FlashUpload = true ;
//FCKConfig.FlashUploadURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/upload/asp/upload.asp?Type=Flash' ;
FCKConfig.FlashUploadURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/upload/php/upload.php?Type=Flash' ;
FCKConfig.FlashUploadAllowedExtensions = ".(swf|fla)$" ;  // empty for all
FCKConfig.FlashUploadDeniedExtensions = "" ;    // empty for no one

FCKConfig.SmileyPath = FCKConfig.BasePath + 'images/smiley/msn/' ;
FCKConfig.SmileyImages = ['regular_smile.gif','sad_smile.gif','wink_smile.gif','teeth_smile.gif','confused_smile.gif','tounge_smile.gif','embaressed_smile.gif','omg_smile.gif','whatchutalkingabout_smile.gif','angry_smile.gif','angel_smile.gif','shades_smile.gif','devil_smile.gif','cry_smile.gif','lightbulb.gif','thumbs_down.gif','thumbs_up.gif','heart.gif','broken_heart.gif','kiss.gif','envelope.gif'] ;
FCKConfig.SmileyColumns = 8 ;
FCKConfig.SmileyWindowWidth  = 320 ;
FCKConfig.SmileyWindowHeight = 240 ;

if( window.console ) window.console.log( 'Config is loaded!' ) ; // @Packager.Compactor.RemoveLine

Plik includowany do indexu z edytorem:
Cytat
<?
include ("../FCKeditor/fckeditor.php");
if ($_POST['akcja'] == 'dodaj')  {
  if ($_POST['tytul'] && $_POST['news'])
              {
$tytul = $_POST['tytul'];
$news = $_POST['news'];
$data = $dzisiaj;
$query = "INSERT INTO `news` ( `id` , `data` , `tytul` , `news` , `publ`)
VALUES (
'', '$data', '$tytul', '$news', '1'
);";
$wynik = mysql_query ($query);
print '<br>Rekord dodany prawidłowo';
          }
          else  {
              print 'Oops!';
          }
              }
?>
<div align="right">
<form method="post">
<INPUT TYPE="hidden" NAME="akcja" VALUE="dodaj">
<B>Tytuł:</B> <input type="text" name="tytul" style="width: 85%">
<?
$oFCKeditor = new FCKeditor('news') ;
$oFCKeditor->BasePath = '../FCKeditor/';
$oFCKeditor->Width  = '96%' ;
$oFCKeditor->Height = '300' ;
$oFCKeditor->Value = 'Default text in editor';
$oFCKeditor->Create() ;
?>
      <br>
      <input type="submit" value="Dodaj">
    </form></DIV>
MiGoo
No tak, ale mi chodzi o konfig w php, a nie w js...
schizwania
Witam serdecznie exclamation.gif!

Dłubie i dłubie ten temat upLoad'u i niestety nie przynosi to żadnego rezultatu. Wszystko pięknie działa (cały edytor na stronie) tylko podczas wczytywania obrazków nic się nie dzieje (nie tworzę katalogów, nie pojawiają się pliki w katalogu zadeklarowanym w konfiguracji). Mam wielką prośbę do doświadczonych "programersów" - Może zamieścicie dokładny opis tej konfiguracji krok po kroku. Od momentu ściągnięcia edytora do samego skonfigurowania go jeśli chodzi o ładowanie plików w przykładowym układzie katalogów w głównym drzewie stronki testowej na serwerze. Może moje problemy wynikają z tego, że testuje to na Windowsie pod PhpTriad (nie Unixowe ścieżki). Wszystkie żółtodzioby takie jak ja napewno bardzo by się ucieszyły z takiego przykładu. Wszyscy chyba wiedzą jak uboga jest dokumentacja samego FCKeditora. W necie nie znalazłem innych, bogatszych niż ten wątek na forum informacji na ten temat. Dodam, że edytor jest wywoływany w php.

Pozdrawiam
sticker
dobra jesli chodzi o upload plikow to we wczesniejszych postach jest wszystko dorbze opisane

zajmij sie konfiguracją plików fckconfig.js
  1. var _FileBrowserLanguage = 'php' ;
  2. var _QuickUploadLanguage = 'php'

dalej w pliku /editor/filemanager/browser/default/connectors/php/config.php
  1. <?php
  2. // SECURITY: You must explicitelly enable this "connector". (Set it to "true").
  3. $Config['Enabled'] = true ;
  4.  
  5. // Path to user files relative to the document root.
  6. $Config['UserFilesPath'] = '/UserFiles/' ;
  7. ?>

oczywisce musisz miec katalog UserFiles jak nazwa w katalogu głównym twojej stronki(oczywiscie wszystko mozesz zmienic )

dalej w pliku /editor/filemanager/upload/php/config.php
  1. <?php
  2. // SECURITY: You must explicitelly enable this "uploader". 
  3. $Config['Enabled'] = true ;
  4.  
  5. // Path to uploaded files relative to the document root.
  6. $Config['UserFilesPath'] = '/UserFiles/' ;
  7. ?>

no i to chyba na tyle :)
pozdrawiam

No i jeszcze moje pytanie moze ktos wie gdzie mozna dodawać kontrolki do paska bo tych plików troszke jest i nie chce mi sie kazdego przegladac a dokumentacja jest strasznie marna .... Robił ktoś takie coś?
cornholio666
Witam,

Zrobiłem wszytko tak jak w powyższych postach. Pod IE działa mi wszytko elegancko ale juz pod firefoxem uplowad nie dziala, nie widzi stworzonych katalogów, nie da sie uploadowac plików. (pod opera to samo) <-- to na localu

Niestety na serwerze wyskakuje bład ze nie mam uprawnien zeby utowrzyć katalog. Prawa do katalogów ustawiłem dobrze.
sticker
Mam pytanie związene z edytorkiem smile.gif Moze mi ktoś powiedzieć w jakis sposób i gdzie jest zaimplementowane wstawianie jakiegoś tagu kiedy klikam na przykład na przekreslenie..
Chciałby zamienić ten tag na inny żeby tam sie wstawiały tag zdefiniowany przeze mnie Wie ktoś moze jak to zrobić ?
Omega
Zastosowałem się do podanych instrukcji no i w przypadku gdy odpalam _samples wszystko ładnie działa, zdjęcia się wgrywają, filemanager działa. Natomiast jak integruję go ze swoim systemem wydaje się działać wszystko poza uploadem plików.

Bardzo proszę o pomoc, skończyły mi się pomysły.

Edytor jest pod adresem:

http://egen.biz/eagles/index.php?page=wstep

FCKeditor znajduje się w http://egen.biz/eagles/mods/fckeditor

BasePath jest ustawione na: ./mods/fckeditor/
jakubson
mike_mech

Z tym Uploadem zrobiłem wszystko jak pisałaś i NIE DZIAŁA!!!!

Pisze mi - "this connector is disabled ..."

W config.php mam:

Cytat
global $Config ;
$Config['Enabled'] = true;

$Config['UserFilesPath'] = '/images/';

A w kckconfig.js mam :

Cytat
var _FileBrowserLanguage = 'php' ; // asp | aspx | cfm | lasso | perl | php | py
var _QuickUploadLanguage = 'php' ;

// Don't care about the following line. It just calculates the correct connector
// extension to use for the default File Browser (Perl uses "cgi").
var _FileBrowserExtension = _FileBrowserLanguage == 'perl' ? 'cgi' : _FileBrowserLanguage ;

FCKConfig.LinkBrowser = true ;
FCKConfig.LinkBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Connector=connectors/php/connector.php';
FCKConfig.LinkBrowserWindowWidth = FCKConfig.ScreenWidth * 0.7 ; // 70%
FCKConfig.LinkBrowserWindowHeight = FCKConfig.ScreenHeight * 0.7 ; // 70%

FCKConfig.ImageBrowser = true ;
FCKConfig.ImageBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Type=Image&Connector=connectors/php/connector.php';
FCKConfig.ImageBrowserWindowWidth = FCKConfig.ScreenWidth * 0.7 ; // 70% ;
FCKConfig.ImageBrowserWindowHeight = FCKConfig.ScreenHeight * 0.7 ; // 70% ;

FCKConfig.FlashBrowser = true ;
FCKConfig.FlashBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Type=Flash&Connector=connectors/php/connector.php';
FCKConfig.FlashBrowserWindowWidth = FCKConfig.ScreenWidth * 0.7 ; //70% ;
FCKConfig.FlashBrowserWindowHeight = FCKConfig.ScreenHeight * 0.7 ; //70% ;

FCKConfig.LinkUpload = true ;
FCKConfig.LinkUploadURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/upload/' + _QuickUploadLanguage + '/upload.' + _QuickUploadLanguage ;
FCKConfig.LinkUploadAllowedExtensions = "" ; // empty for all
FCKConfig.LinkUploadDeniedExtensions = ".(php|php3|php5|phtml|asp|aspx|ascx|jsp|cfm|cfc|pl|bat|exe|dll|reg|cgi)$" ; // empty for no one

FCKConfig.ImageUpload = true ;
FCKConfig.ImageUploadURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/upload/' + _QuickUploadLanguage + '/upload.' + _QuickUploadLanguage + '?Type=Image' ;

FCKConfig.ImageUploadAllowedExtensions = ".(jpg|gif|jpeg|png)$" ; // empty for all
FCKConfig.ImageUploadDeniedExtensions = "" ; // empty for no one

FCKConfig.FlashUpload = true ;
FCKConfig.FlashUploadURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/upload/' + _QuickUploadLanguage + '/upload.' + _QuickUploadLanguage + '?Type=Flash' ;
FCKConfig.FlashUploadAllowedExtensions = ".(swf|fla)$" ; // empty for all
FCKConfig.FlashUploadDeniedExtensions = "" ; // empty for no one

Wszystkie prawa mam dobrze ustawione.

NIE MAM POMYSŁU CO ZROBIĆ ŻEBY ZADZIAŁAŁO!!!

POMOCY!!!!!!
lords
Witam!
Moze mi ktos powiedziec jakie wymagania od serwera ma FCKeditor, nigdzie niemoge znalezc. Napisałem strone, na nazwa.pl smiga elegancko, a przy wrzuceniu na serwer klienta nie da sie uploadowac/tworzyc katalogow itp.Zastanawiam sie czego brakuje na ich serwerze.

Pozdrawiam
Seba
marcini82
Moze zle ustawione prawa dostepu do katalogow?
Albo maja safe_mode i to przeszkadza?
lukas0987
Witam,
Robię wszystko dokładnie jak napisał mike_mach w wątku #4
Chciałbym zrobić upload grafiki i mam taki błąd
Na początku miałem błędy z ASP. W pliku fckconfig.js

zmieniłem na:
var _FileBrowserLanguage = 'php' ; // asp | aspx | cfm | lasso | perl | php | py
var _QuickUploadLanguage = 'php' ;

http://img105.imageshack.us/my.php?image=12345sf0.jpg
potreb
Znalazłem ten temat w sieci, i może dopisze coś do tego tematu gdyż myślę że może się komuś przydać!
Moje ustawienia FCKeditora w pliku php są nastepujące:
  1. <?php
  2. include("../fckeditor/fckeditor.php") ;
  3. $oFCKeditor = new FCKeditor('nazwapola') ;
  4. $oFCKeditor->BasePath = '../fckeditor/';
  5. $oFCKeditor->Value = $row[text];
  6. $Config['UserFilesPath'] = '/_userfiles/images/' ;
  7. $oFCKeditor->Width = '100%' ;
  8. $oFCKeditor->Height = '300' ;
  9. $oFCKeditor->ToolbarSet = 'Basic';
  10. $oFCKeditor->Create() ;
  11. ?>

Korzystałem z powyższych wskazówek do skonfigurowania mojego edytora.
ToolbarSet ustawilem na Basic dodając kilka innych funkcji. W tej chwili używam wersji 2.0 FCKeditora, gdyż wg mnie chodzi lepie niż wersje nowsze, aczkolwiek mogę się mylić.

Co do uploadu plików i zdjęc zrobiłem to co powyżej było napisane. Jednakże w moim edytorze przy uploadzie obrazków mogę zmieniać ich wielkość i jakość. Użyteczna rzecz bo nie trzeba się męczyć programem graficznym. Pod tym adresem możecie pobrać przeróbkę editor.zip. Jest chyba ona ogólnodostępna gdzieś w sieci, ale nie pamiętam już adresu :/.

Przy uploadzie automatycznie zmienia rozmiar obrazka i jakość, w zależność jaką ustawimy.

W wersji 2.4 moze wystapic taki błąd przy uploadzie zdjęć:
The server didn't send back a proper XML response

Jezeli mam zaincludowany edytor w pliku php i korzystamy z uploadu poprzez php, w pliku fckconfig.js nalezy zamienic te linie:

var _FileBrowserLanguage = 'asp' ; // asp | aspx | cfm | lasso | perl | php | py
var _QuickUploadLanguage = 'asp' ; // asp | aspx | cfm | lasso | php
na
var _QuickUploadLanguage = 'php' ; // asp | aspx | cfm | lasso | php
Dawid-San
odświeże temat :/
otóż kiedy klikam na guziczek wrzucenia grafiki..i dam przy adresie URL przeglądaj zwraca mi okienko gdzie pierwsza linia mówi, że serwer nie odpowiedział odpowiednią odpowiedzią XML....kiedy daje upload i chce wysłać zdjęcie to zdjęcie się nic nigdzie nie wysyła. A zrobiłem konfigurację jak powyżej. Co radzicie?
sparrow
Witam,
Ja mam pytanie odnośnie wyłączenia panelu, ale zeby mozna bylo wstawiac czysty kod bo wiem, ze tak mozna, tyle nie wiem jak to zrobic... Chodzi o to, ze jak w panelu wstawiam jakis kod nie po jego mysli..(np.php) to wogole nie zapisuje podstrony...i nie wiem jak sobie z tym poradzic...
z gory wielkie dzieki za pomoc

KB
saq84
FINAL SOLUTION: powinno się komuś przydać bo ja się namęczyłem żeby odkryć. Jeśli klikasz na wstawianie obrazka a następnie "przeglądaj" i wyskakuje ci coś takiego:

Forbidden
You don't have permission to access /fckeditor/editor/filemanager/browser/default/browser.html on this server.

Zmień w pliku fckconfig.js w odpowiedniej linijce (albo wszystkich, w zależności od typu pliku uploadowanego: file, image, flash itd. - tu przykładowo dla image):

FCKConfig.ImageBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Type=Image&Connector=../../connectors/' + _FileBrowserLanguage + '/connector.' + _FileBrowserExtension ;

Pogrubiony slash (pierwszy po Connector=../) na: %2F, czyli:

FCKConfig.ImageBrowserURL = FCKConfig.BasePath + 'filemanager/browser/default/browser.html?Type=Image&Connector=..%2F../connectors/' + _FileBrowserLanguage + '/connector.' + _FileBrowserExtension ;

Wystarczy ten mały urlencode na początku i zaczyna działać biggrin.gif
rybusek
Witam wszystkich. Mam pewien problem i chcialbym dowiedziec sie, czy ktos moze mi pomoc. otoz zamierzam zalozyc sklep internetowy. wgralem fck editor i moge z niego korzystac w opensolution. mama jednak problem z uploadem plikow/ obrazków, itp.

otoz gdy wchodze na strone dodaj> plik> przegladaj wyswietla mi sie nastepujący komunikat

The server didn't send back a proper XML response. Please contact your system administrator.

XML request error: OK (200)

Requested URL:
http://www.sklep.tamaj.com.pl/fckeditor/ed...d=1237822470240

Response text:
<br />
<b>Parse error</b>: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in <b>/fckeditor/editor/filemanager/connectors/php/config.php</b> on line <b>40</b><br />

Prosze o pomoc co z tym zrobic. dodam jeszce, zo moge dodac pliki wrzucone wczesniej na serwer.
erix
Masz błędy w składni, przecież jest wyraźnie napisane.
rybusek
no jak widac dla mnie nie do konca wyraznie ... poprostu pierwszy raz bawie sie w cos takiego. zrobilem wszytsko zgodnie z opisem ze strony opensolution.org, jednak edytor nie ma mozliwosc zapisawania zdjec z dysku komputera.

jesli mozesz (mozecie) napiszcie w jaki sposob znalezc ten blad i jak go wyeleminować. Niestyty to ze mam blad w skladni niewiele mi mowi.

pzdr
erix
Zainstaluj edytor z funkcją sprawdzania składni PHP.

Cytat
unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING

Musiałeś pominąć jakąś zmienną, ciężko powiedzieć w ciemno.
rybusek
udalo się winksmiley.jpg
zrobilem wszytsko jeszcze raz na spokojnie i działa.
faktycznie musialem cos pomylic.
dziekuje i pozdrawiam
skordan
.. jesli ktos ma taki błąd ...
The server didn't send back a proper XML response. Please contact your system administrator.

to najprawdopodobniej probował zaladowac na serwer pliki które w nazwie posiadają polskie znaki diaktryczne ...

smile.gif
nexis
Cytat(skordan @ 15.05.2009, 15:46:13 ) *
polskie znaki diaktryczne ...

diakrytyczne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.