Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kasowanie na raz wiele rekrodow z 3
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
stal-sw
Witam.
Mam tabelae z produktami, ktroa jest rodzielanoa na 3 tabele:
Kod
- produkty,
- produkty dane
- prodykty_dodatki

Kazde z tych pol ma pole PRODUCT_id

Czy da sie jedneym zapyteniem skasowac dane o produckei z wszytkich 3 tabel questionmark.gifquestionmark.gif CZy trzeba to robic 3 zpaytaniami.
Ponadto dla tabeli 1 zapisana jest w bazie inromacja o nazwie zdjecie produktu wiec przed skasoowaniem trzbea sksaowac zdjecie z serwera.

I w tym temacie jeszcze mam pytanko - jesli powyzsze daloby sie wykonac jedneym zapyteniem to czy wtedy czy mozna by jednym zpayteniem sakscowac wszysktie rekordy - dla ktroych zaznaczylem CHECKBOXA o naziwe $PROD questionmark.gif

Z gory dzieki za pomoc.
Kinool
mozesz uzyc typu InnoBD dla tabel, stworzyc klucze obce i nadac odpowiednie "zadania" (ON DELETE CASCADE)
stal-sw
Witam.
Z tym chyba bedzie problem bo jak sie nie myle to nie wszyskei firmy ktore prowadza hostnig udostepniaja typ INNODB.

A bez tego nie da sie jednym zpaytaniem kasowac rekordow z kilku tabel questionmark.gif?

A czy da sie jednemy zapytenim skasowac zaznaczone checkboxem rekordy questionmark.gif?
Tzn zeby to kasowac inaczej niz tak:
  1. <?php
  2.  
  3. for ($i = 0; $i < count($_POST['prod']); $i++)
  4. {
  5. $prod = $_POST['prod'][$i];
  6. mysql_query(&#092;"DELETE from \".KSIEGA.\" WHERE id='$postmsg'\");
  7. }
  8.  
  9.  
  10. ?>
nospor
do kasowania wielu rekordów z zadanym id może osluzyć instrukcja:
  1. .... WHERE id IN (1,2,3,4....)

Zrób se taki ciąg z twoich id i po sprawie
stal-sw
Witam.
Mam teraz cos takiego:
  1. <?php
  2.  
  3. $db->query(&#092;"DELETE from produkty WHERE product_id IN(array('$_POST('proddel)'\"); //kasowanie wszytkich produktow
  4.  
  5. $db->query(&#092;"DELETE from produkty_opis WHERE product_id IN(array('$_POST('proddel)'\"); //kasowanie opisow wszytkich zaznaczonych produktow
  6.  
  7. ?>

Tylko mam strassny problem ze skaldnia bo wyrzuca mi PARSE ERRORa.

Ponadto powyzsze zpaytenia maja mi kasowac produkty oraz z drugiej tabeli dane wszytkich produktow.

Tylko jest taka saprawa ze za nim skasuje produkty musze saksaowac z serwera obrazki (ich nazwy przechowywane sa w bazie danych) jak ogoleni powinein wygldac caly ten kod aby to mialo rece i nogi questionmark.gif?

Z gory dzieki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.