Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Statystyki w PHP z bazy co jakiś czas a'la cron
Forum PHP.pl > Forum > PHP
malyto
Witam
Jak zrobić by pewien skrypt php były generowany codziennie. Załóżmy o godzinie 12.00 oraz np. co 30 minut.
Chodzi o coś a'la unix'owy cron. Ustawiam datę i nazwę pliku do wykonania o jakiejś godzinie każdego dnia i na koniec miesiąca.
Jest to potrzebne do generowania statystyk.
Za wszelkie uwagi wielkie dzięki!!
Mały
nospor
No to musisz użyć jakiegoś programu ala cron, który ci wywoływać będzie ten skrypt.
malyto
No tak pod linuksem nie ma problemu ale jak przeniesie się dany projekt na platformę winowsową no to crona tam nie znajdę. sad.gif
revyag
A harmonogram zadań ?
nospor
Dla tego napisalem użyj programu ala cron.
Pod windows masz task scheduler.
POza tym użyj google. wpisz :program like cron
pierwszy zbnaleziony link:
http://www.filebasket.com/category.php%5Bi...ID%5Dfilebasket
malyto
Hmm w sumie to masz rację.
Tylko nie chciałbym by dany projekt w php i mysql wymagał dodatkowych narzędzi typu cron lub jego windowsowego klonu.
Najbardziej zależy mi na tym by to kod php jakoś porównywał godzinę systemową i wykonywał zapytanie do bazy o liczbę np. dodanych plików na daną chwilę.
nospor
no to git. jak się tak upierasz. daj taki oto skrypt:
  1. <?php
  2.  
  3. while (true)//petla nigdy się nie kończy
  4. {
  5.  if (jestodpowiednia godzina)
  6. {//rób co trzeba
  7. }
  8. }
  9.  
  10. ?>

ale uwierz mi, to nie jest najrozsądniejsze rozwiązanie biggrin.gif

do takich rzeczy używa się programów ala cron
chfast
Możesz roziązać problem wykorzystując odwiedzających twoją stronę. Do kodu strony dodajesz sprawdzenie czy w dniu bierzącym (licząc od pewnej ustalonej godziny) wykonał się dany skrypt. Jeżeli nie to go wykonujesz i zapisujesz informacje o jego wykonaniu.
Wadą takiego rozwiązania, że ten pechowy użytkownik, który trafi na tę godzinę będzie musiał czekać na wykonianie się skryptu. Nie wiem czy istnieje prosty sposób aby uruchomić jakiś kod w tle i nie czekać na jego wyniki. Nie wiem nawet czy to w ogole jest możliwe przy stosowanych zabezpieczeniach.
Poza tym nie można dokładnie ustalić o której godzinie skrypt się wykona.
nospor
Cytat
Wadą takiego rozwiązania, że ten pechowy użytkownik, który trafi na tę godzinę będzie musiał czekać na wykonianie się skryptu.

Wadą takiego rozwiązania jest rónież fakt, że może nie być żadnego użytkownika na stronce i się nic nie wykona biggrin.gif
chfast
Cytat(nospor @ 2005-04-15 07:39:32)
Wadą takiego rozwiązania jest rónież fakt, że może nie być żadnego użytkownika na stronce i się nic nie wykona biggrin.gif

O tym też pisałem częściowo. Wychodze jednak z założenia, że skoro nie ma żadnego użytkownika to wynik działania skryptu nie jest nikomu potrzebny. Nie wiem w jakim celu ty chcesz tego używać.
ActivePlayer
największą tego wadą jest... ze ten pierwszy ma pecha... przy jakichs duzych updatach bazy itp, moze sie troche naczekać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.