Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: include()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mszyma
Witam

Mój problem polega na tym że funcja include nie chce dołączać plików, które są w innych katalogach niż plik w którym dołączam tą funkcję.

Cały problem polega na tym, że strona działała poprawnie i dołączały się pliki php z pod katalogów, ale po przeinstalowaniu windowsa wgrałem nowsze wersje apache, php itd. Od tego czasu strona nie chce działać bo nie może dołączać plików z pod katalogów. Na serverze na którym mam postawioną stronkę wszystko działa ok, u mnie przed zainstalowaniem nowego oprogramowania też działało poprawnie.

Wiem że można dodać coś takiego:

Cytat
<?php

define('DIR', dirname(__FILE__));
require DIR.'/kraje/polska.php';

?>

ale nie jest to rozwiązanie, bo ja nie chce zmieniać wszystkich plików, bo wszystko było dobrze zrobione więc powinno działać

Ostateczne pytanie brzmi tak:

Czy można ustawić to gdzieś w php.ini lub w innych ustawieniach, i czy faktycznie jest to związane z nowszą wersją php

Jeśli ktoś spotkał się z takim problemem to prosiłbym o odpowiedź.
kszychu
spróbuj w php.ini w include_path dodać do tego co masz średnik i kropke. Średnik oddziela od siebie kolejne wpisy a kropka oznacza aktualny katalog.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.