Już dawno nic nie kodowałem, aż tu nagle trafiła się fucha.
Mam do przerobienia stronę. Muszę ją dopasować do mniejszych ekranów. Na początek idzie menu. Teraz jest zbudowane na divach o określonych rozmiarach (w procentach). No i menu się dobrze skaluje dla większych ekranów, ale na telefonach się strasznie gmatwa. Mam kilka pomysłów jak to zrobić, ale chciałbym skonsultować jeden z nich. Nie jestem na bieżąco i nie wiem czy ten pomysł jest zgodny ze sztuką i czy będzie miał jakiś wpływ na pozycję w wyszukiwarce.
Pomysł jest taki. Zostawić to menu co jest, opakować go w jakiegoś dodatkowego diva i temu divowi dać media query, żeby na ekranach mniejszych niż tabletowe w ogóle się nie wyświetlał. Napisać drugi raz menu dopasowane dla smartfonów, opakować go w diva i temu divowi dać media query, żeby wyświetlał się tylko na ekranach mniejszych lub równych tabletowym.
Tym sposobem, patrząc w źródło strony, menu będzie zduplikowane. Linki będą się powtarzać, ale będzie do nich prowadzić 'inna ścieżka elementów'. Czy tak się w ogóle tworzy? Swoją drogą często w stopce widać drugie menu i jakoś nikt tym się nie przejmuje.
Za odpowiedzi typu 'dodaj do istniejącego menu szerokość na 100%' podziękuję, bo menu ma kilka poziomów i to nie przejdzie. Trzeba by zrobić je na nowo od razu dla małych i dużych ekranów.