Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyczne uruchamiane funkcje
Forum PHP.pl > Forum > PHP
blackstone
Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość automatycznego uruchamiania określonych funkcji bez ich "pisemnego" wywyływania. Przykładowo mam dwa pliki php :
index.php (docelowy plik php w któym wszystko się wykonuje) i funkcjie.php ( w którym istnieje lista funkcji które przez includowanie mają wykonać się w index.php) . Czy istnieje jakiś sposób bym nie musiał pisać za każdym razem nazwy funkcji w indexie lecz by odpaliły mi się automatycznie ( jeśli przykładowo potrzebuje niezależnie od różnych czynników pewna lista funkcji ma sie odpalić w skrypcie ) ?
nospor
Tak, przeslij komende telepatycznie. Wymaga to troche wprawy ale po jakims miesiacu zacznie ci sie udawac
Spawnm
Da się. Musisz dopisać prosty skrypt który to wykona. Możesz ustalic standard nazwaFunkcji.php zawiera nazwaFunkcji(){} i w index.php listując zawartość tablicy z nazwami funkcji z funkcje.php includować je i wywoływać.
nospor
@Spawnm Ale tak czy siak musisz to "pisemnie" wywolac, jak to ujal autor pytania smile.gif
Spawnm
Autor opisał że chce mieć bajer z listą funkcji która sama się includuje i wywołuje więc jest to trochę pisemne ale tak chce autor. Aby wywalić pisemne zaznaczanie funkcji wystarczy zrobić katalog w którym będą składowane pliki nazwaFuckji.php z zawartością nazwaFunkcji(){} i w index.php iterujemy dany katalog includując i wywołując znalezione pliki pasujące do schematu *.php
Pilsener
A nie wystarczy wywołać tych funkcji w pliku funkcje.php?
Czyli piszesz kod:
- plik 1
- funkcja 1
- wywołanie funckji 1
- plik 2
- funkcja 2
- wywołanie funkcji 2
- powtórzyć tyle razy, ile plików/funkcji

I jak czytam to łezka w oku się kręci, lata 90, gdzie się tak pisało skrypty ohno-smiley.gif
blackstone
Dokładnie rzecz ujmując chodziło o poznanie tego wzroru :

function foo($msg) {
echo $msg."<br />";
}
$var1 = "foo";
$var1("Winter is coming !"); // Wyświetli napis w nawiasie

Pyton_000
Nie idź w tą stronę dobrze Ci radzę.
blackstone
Na czym polegają "przeciwskazania" do stosowania tego typu rozwiązań ?
Pyton_000
Gubisz czytelność co za tym idzie późniejsze debugowanie tego jest okropne. A nie daj niech będzie kilka takich kwiatków to już całkiem do dupy.
Stawiaj na prostotę. KIS - Keep It Simple
blackstone
Dzięki za radę, będę pamiętał . Tak się składa że dzięki temu trikowi zaoszczędziłem linijek i zyskałem właśnie przejrzystość ale zgadzam się że przy większej ilosci takich tricków można okiwać samego siebie. Mam tylko jedną funkcję na cały program która odpala mi inne ( i to tylko ściśle określoną ich grupę).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.