Widać nie jestem jeszcze na poziomie kiedy potrafi się sprawdzić co się dzieje ze skryptem do którego wysyłamy dane ajaxem

Nie wiem, jak sprawdzić, wiem napewno, że ajax wysyła dane, widzę to w konsoli, nie potrafię albo nie wiem jak spowodować żeby skrypt realizujący query pokazał cokolwiek - wszak on tylko wykonuje zadanie w tle??
No chyba, że jest jakaś metoda na podglądanie co robi ów skrypt nawet gdy tego nie widać

?
Błąd jaki mi się pojawia to błąd serwera 500 a co za tym idzie nie łatwo stwierdzić jednoznacznie co go powoduje, bo 500 znaczy o ile wiem błąd kodu(zazwyczaj).
Inna rzecz, że mój post znajduje się w dziale o dzwięcznej nazwie "Przedszkole" gdzie jak zawsze mi się wydawało, można pytać o rzeczy proste, banalne, podstawowe itd

i gdzie na zadane pytanie otrzymam odpowiedź wyjaśniającą problem a nie "Weź 'se' poszukaj w googlach .... " albo poczytaj manual.
ale mniejsza .....
Mówisz kolego, że składnia MySQLi bind->param nie wygląda w ten sposób ?
if($check == true){
require_once('../../config/imdbConfig.php');
$update = $mysqli->prepare("UPDATE `shop_order` SET status_id = ? WHERE order_id = ?");
$update = $mysqli->bind_param('sssddi', $_POST['status_id'],$_POST['order_id']);// co to jest 'sssddi' ?
$update->execute();
$update->close();
}
fakt, jest tam jeszcze jedna wartość która nie wiem tak naprawdę do czego się odwołuje.
Poczytam więc MANUAL, dzięki za okazaną pomoc .....