Od dwóch dni uczę się PHP z nadzieją, że kiedyś będę mógł się tym zajmować na co dzień, jednak czym dalej brnę tym bardziej sobie uświadamiam, że jest to dosyć trudne.
Szczególnie moje braki w matematyce dają się we znaki, no ale mniejsza - do sedna!
Uczę się ze znanej książki i mój dotychczasowy kod wygląda następująco:
<html> <head> <title>Części samochodowe Janka oraz wyniki zamówienia</title> </head> <body> <h1>Części samochodowe Dominika</h1> <h2>Wyniki zamówienia</h2> <?php $iloscopon = $_POST['iloscopon']; $iloscoleju = $_POST['iloscoleju']; $iloscswiec = $_POST['iloscswiec']; $ilosc = 0; $ilosc = $iloscopon + $iloscoleju + $iloscswiec; if($ilosc == 0) { } else { } $wartosc = 0.00; $wartosc = $iloscopon* CENAOPON +$iloscoleju * CENAOLEJU +$iloscswiec * CENASWIEC; $stawkavat = 0.23; $wartosc = $wartosc * (1+$stawkavat); if( $iloscopon < 10 ) $znizka = 0; elseif( $iloscopon >= 10 && $iloscopon <= 49 ) $znizka = 5; elseif( $iloscopon >= 50 && $iloscopon <= 99 ) $znizka = 10; elseif( $iloscopon > 100 ) $znizka = 15;
Jak stworzyć formułę, która policzy zniżkę od opon?
Mam już warunek związany z tymi progami zamówienia, teraz mi chodzi o to by stworzyć formułę związaną z $zniżka (czy to ma być podobnie jak z $podatekvat?)
Z góry dziękuje serdecznie za pomoc i przepraszam za niechlujny kod, staram się pisać samemu, bez ksiązki.