Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stworzenie linii na podstawie zmiennych X,Y
Forum PHP.pl > Forum > PHP
AoW
Witam,

chciałbym prosić o radę i ukierunkownie mnie w swojej pracy.

Mianowicie posiadam zbiór zmiennych X,Y, które określają kolejne miejsca na mapie, po której poruszałem się samochodem. Jeśli przyjąć, że mapa polski to kwadrat o wymiarach 1000x1000px, to posiadam właśnie zbiór danych (dokładnie z takiego zakresu), który przedstawia trase jaką przebyłem w obrębie tego kwadratu (Polski). Teraz zależy mi na przedstawieniu tej trasy. Nie wiem, czego szukać - czy próbować przedstawićtaką wizualizację za pomocą GD library czy może za pomocą dodatków typu PHP Charts.

Tak jak napisałem - chodzi mi o wskazanie drogi, bo zarówno GD library ani php-chartsów nie używałem, więc będę musiał poczytać dokumentację.

Pozdrawiam
Wazniak96
No to na co czekasz? Czytaj smile.gif
Po 1 min googlowania: imageline
AoW
Na razie ogolnie przejrzalem obydwa sposoby, w GD widze, ze jest generowany obrazek (czyli bede mial tylko ksztalt, bez mozliwosci przedstawienia tej linii w kolejnych etapach - docelowo chcialbym, aby uzytkownik mogl jakos przewijac kolejne stopnie drogi), wiec GD na pierwszy rzut oka bedzie chyba malo rozwojowe.

Zas jesli chodzi o chartsy, to zainstalowalem dwa skrypty i wlasnie je testuje.

A napisalem post, bo wolałbym nie spędzić kilku dni na rozgrywazniu którejś metody i później się dowiedzieć od kogoś, że "przecież mogłeś to zrobić za pomocą XXXX"
Wazniak96
Nie wiem czy dokładnie zrozumiałem ale chodzi Ci o efekt "biegnącej" lini? (nie wiem jak to nazwać...." w każdym razie w PHP raczej tego nie zrobisz. No chyba, że stworzyłbyś dużą ilość punktów po drodze i js odświerzał zdjęcie, na którym generowałaby się nowa linia. Acz kolwiek to dość obciążające dla łącza klienta.
markuz
JavaScript (Canvas)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.