Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zarzadzanie dynamicznymi polami użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > PHP
acidm
Właśnie robię panel admina a dokładnie sekcje użytkownicy.Jak narazie pola które posiada każdy użytkownik obsługuje na sztywno.Potrzebuję wprowadzić obsługę pól których jeszcze nie ma i nie wiadomo jakiego typu będą i pytanie jak to zrobić?Jak wy robicie w takich przypadkach ? Przez obsługę rozumiem parametry do walidacji ,filtrowania,wyświetlania itd.Pierwsze co mi przyszło do głowy to wprowadzenie jakiejś klasy-helpera gdzie będą się znajdować metadane do każdego pola,i na podstawie tych danych będą generowane odpowiednie kontrolki formularzy w panelu admina , filtrowanie itd.Czy te matadane powinny być importowane do klasy-helpera poprzez rozszeżenia czy jakoś jeszcze inaczej ?
Turson
Tak, generuj pola formularza w helperze w zależności od typu. Do walidacji użyć osobnej tabeli z walidatorami w relacji jeden do wielu
acidm
Ja akurat jako magazyn na metadane opisujące(tylko) kolumny myślałem żeby wybrać pliki konfiguracyjne. Tak poza tym zastanawiam się jakby obsługę pola użytkownika oddelegować jakoś ...Do czego zmierzam - piszę system bazowy oparty o framework (fuelphp) do różnych aplikacji przy czym sam system bazowy ma być wydajny i elastyczny a końcowa aplikacja (mocno spersonalizowana pod klienta) zbudowana ma być w oparciu o moduły ,wtyczki i rozszerzenia systemu bazowego. Te pola mogą być w obsłudze proste ale i też złożone z relacji do innych i nie wiem czy jestem w stanie przewidzieć wszystkie możliwości, a może być i tak że dany moduł nie będzie w ogóle potrzebował dodatkowych pól...Więc jak to powinno być zrobione?Metadane+odczytywanie pól dodatkowych opartych i staranie się przewidzieć wszystkie możliwości czy delegacja zadania do modułu/rozszerzenia?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.