To że pomarańczowy pasek jest na środku strony to tylko przykład. Takich pasków może być 10 bo taki mam układ strony. Strona jest złożona z pasków na 100% szerokości z podanymi wysokościami i na tych paskach zamieszczam tekst i w jednym z pasków chcę wypozycjonować bloczki. I tych bloczków może być 6, niekoniecznie 2. Zrobiłem coś takiego
HTML:
Kod
<div id=gora></div>
<div id=pasek>
<div id=blok1 class=prost>tekst1<br>tekst1</div>
<div id=blok2 class=prost>tekst2<br>tekst2</div>
</div>
<div id=dol></div>
Kod
#gora {
width: 100%;
height: 100px;
background-color: black;
}
#pasek {
height: 150px;
background-color: orange;
}
#dol {
height: 100px;
background-color: black;
}
div.prost {
width: 220px;
height: 140px;
display: inline-block;
}
div#blok1 {
background-color: #cee0d2;
position: relative;
left: 8px;
top: 5px;
}
div#blok2 {
background-color: #cee0d2;
position: relative;
left: 8px;
top: 5px;
}
mniej więcej coś takiego:
http://jsfiddle.net/danten1/77W8Z/Jak widać bloczki pozycjonuję od krawędzi. Problem jest taki że jak przybliżam CTRL+PLUS to te bloczki się rozjeżdżają zamiast przybliżać nieruchomo. Do tego szerokość strony jest na
100% nie ma określonej szerokości, nie wiem czy to błąd z mojej strony i nie powinienem tego zmienić.
Da radę pozycjonować bloczki od środka strony? Podam na przykładzie napisów. Napis bierzesz centrujesz i po kłopocie. Nie wiem jak ugryźć te bloczki żeby one właśnie były scentrowane do środka w równym rzędzie obok siebie. Zamieszałem? Ja idę chyba w kimono. Do jutra.
Pozdrawiam również.
P.S
Jeszcze raz muszę przetrawić Twój kod bo napis w akapicie <p> z tłem wydaje się sensowniejszy - choć nie wiem

ale pytanie czy da radę pozycjonować takie bloczki, tudzież akapity względem środka, nadal pozostaje otwarte.