Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Bloczki, a w nich tekst.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
prantan
Dobra. Pewnie coś pomieszałem w temacie, ale mniejsza o to.

Mam takie coś:
http://jsfiddle.net/danten1/SPyy6/

Chciałbym takie coś:

Trochę info. Mam stronę cała czarna, a w środku przebiega taki pomarańczowy pasek na cała szerokość jak widać width: 100%;. Na tym pasku chciałbym 2 kolorowe bloczki, aby wyróżniały się na tle pomarańczu, a w tych bloczkach sformatowany tekst. Cholera, niedawno przerabiałem kurs i było o tym, ale nie mogę odszukać materiału. Będę jeszcze miał prawdopodobnie problem z wypozycjonowaniem tych bloczków.
kamil4u
Źle.

HTML:
Kod
<blok1>
<blok2>
    <blokA>TEKST</blokA>
    <blokB>TEKST</blokB>
</blok2>
</blok1>

CSS:
Kod
blok1 -> czarne tło + ew. nadana szerokoś -> background-color i height
blok2 -> pomarańczowe tło, wypozycjonowanie  w środku elementu -> background-color, positon, top lub margin-top
blokA -> odstęp od krawędzi, kolor tła, lewa strona -> margin, background-color, float
blokB -> odstęp od krawędzi, kolor tła, lewa strona -> margin, background-color, float

Blok1 i Blok2 to <div>-y
blokA i blokB to akapity -> <p>

Czekam na pytania, jeśli będziesz miał problem smile.gif
Pozdrawiam
prantan
To że pomarańczowy pasek jest na środku strony to tylko przykład. Takich pasków może być 10 bo taki mam układ strony. Strona jest złożona z pasków na 100% szerokości z podanymi wysokościami i na tych paskach zamieszczam tekst i w jednym z pasków chcę wypozycjonować bloczki. I tych bloczków może być 6, niekoniecznie 2. Zrobiłem coś takiego

HTML:
Kod
<div id=gora></div>
<div id=pasek>

<div id=blok1 class=prost>tekst1<br>tekst1</div>
  <div id=blok2 class=prost>tekst2<br>tekst2</div>  

</div>
<div id=dol></div>

Kod
#gora {
    width: 100%;
    height: 100px;
    background-color: black;
}    
#pasek {
    height: 150px;
    background-color: orange;
}    
#dol {
    height: 100px;
    background-color: black;
}    

div.prost {
width: 220px;
height: 140px;
display: inline-block;

}
div#blok1 {
background-color: #cee0d2;
position: relative;
left: 8px;
top: 5px;
  }

div#blok2 {
background-color: #cee0d2;
position: relative;
left: 8px;
top: 5px;
  }

mniej więcej coś takiego: http://jsfiddle.net/danten1/77W8Z/

Jak widać bloczki pozycjonuję od krawędzi. Problem jest taki że jak przybliżam CTRL+PLUS to te bloczki się rozjeżdżają zamiast przybliżać nieruchomo. Do tego szerokość strony jest na 100% nie ma określonej szerokości, nie wiem czy to błąd z mojej strony i nie powinienem tego zmienić.
Da radę pozycjonować bloczki od środka strony?
Podam na przykładzie napisów. Napis bierzesz centrujesz i po kłopocie. Nie wiem jak ugryźć te bloczki żeby one właśnie były scentrowane do środka w równym rzędzie obok siebie. Zamieszałem? Ja idę chyba w kimono. Do jutra.
Pozdrawiam również.

P.S

Jeszcze raz muszę przetrawić Twój kod bo napis w akapicie <p> z tłem wydaje się sensowniejszy - choć nie wiem wink.gif ale pytanie czy da radę pozycjonować takie bloczki, tudzież akapity względem środka, nadal pozostaje otwarte.
kamil4u
Tak na szybko: http://jsfiddle.net/77W8Z/1/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.