Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][PHP]wartosci defaultowe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Witam

Mam taka sytuacje

Jest np. tabelka users, ktora wyglada nastepujaco

id, email, password, name, birthday

gdy wysle zapytanie tego typu:
  1. INSERT INTO users SET id='', email='john.doe@o2.pl', password='f32432fsd'

to baza danych mi odrzuci takie zapytanie, poniewaz name i birthday nie zostaly podane

dzieje sie tak od momentu przeniesienia strony na inny serwer
natomiast na poprzednim takie zapytanie dzialalalo i do name i birthday wstawialy sie wartosci puste albo defaultowe

w ktorym miejscu moge skonfigurowac baze danych tak, aby przyjmowala takie zapytania nie uwzgledniajace wszystkoch kolumn?
nospor
Poprostu ustaw w tabeli dla wybranych kolumn wartosci domyslne
KR2615
Najlepiej ustawić to w phpMyAdminie - wejdź do tabeli, zakłądka struktura, odszukaj to pole, kliknij Zmień i Ustawienia domyślne z Brak zmień na Zdefiniowane następująco (tam podaj wartość) lub zapytaniem SQL:
  1. ALTER TABLE `users` CHANGE `name` `name` VARCHAR(128) CHARACTER SET latin1 COLLATE latin1_swedish_ci NOT NULL DEFAULT 'jakas wartosc';
Gość
Mhm.

Dotychczas jednak bazy na ktorych pracowalem nie wymagaly czegos takiego. Po prostu moglem w INSERT INTO pominac kilka kolumn i przechodzilo to bez problemu. Moze da sie po prostu zmienic ustawienie - tak, ze w razie nie do konca poprawnego zapytania baza i tak dodaje rekord.

Tabelek mam dosc sporo i reczne zmienianie zajmie duzo czasu. Do tej pory dawalem w kazdej z kolumn mozliwosc ustawienia wartosci NULL i to sie sprawdza. Jednak wiem, ze mozna to skonfigurowac tak aby przechodzilo i bez tego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.