Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] "Pochylone" divy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bahh
Witam, mam od grafika taką koncepcję:

Chcę to zrobić na podstawie divów (odpowiednia ich transformacja), jednakże zastanawia mnie w jaki sposób to najbezpieczniej wykonać dla bardzo dużych rozdzielczości? Nie chcę, by gdzieś po bokach pojawiły się nieprawidłowości. Czy ktoś już robił podobne rzeczy na stronie i ma na to sposób? Teoretycznie dla rozdzielczosci o szerokosci np. 10 000 powinny powstac trojkaty badz trapezy
timon27
No niestety to trochę skomplikowane.
Podam link do tutoriala na dziwne kształty diva:
LINK

Jeśli we wszystkich 3 divach chcesz zawartość to będziesz musiał je nałożyć na siebie i użyć z-index.

"Teoretycznie dla rozdzielczosci o szerokosci np. 10 000 powinny powstac trojkaty badz trapezy "
A to już chyba niemożliwe bo po pewnym czasie powstanie klepsydra.
Nie możesz ustalić szerokości?
(Tak jak na kwejk.pl jest bardzo wąski div z treścią i marginesy po bokach - im większa rozdzielczość tm większe)
PrinceOfPersia
A może skorzystasz z SVG? Ustalony wektorowy kształt i po prostu skalowanie tego. Proporcje powinny być zachowane.
markuz
Możesz do tego użyć Canvas - łatwo pobierzesz rozmiar okna i dostosujesz rysowane obiekty - minusem jest brak wsparcia w niektórych przeglądarkach (głównie IE).

Z drugiej strony taki obrazek nie powinien zajmować dużo ponieważ posiada tylko kilka kolorów.
PrinceOfPersia
Cytat
Możesz do tego użyć Canvas - łatwo pobierzesz rozmiar okna i dostosujesz rysowane obiekty - minusem jest brak wsparcia w niektórych przeglądarkach (głównie IE)

armatę na muchę...

poza tym jednym z problemów z Canvasem jest to, że działa na pikselach, a nie wektorach - więc przy dużych rozmiarach płótna zwyczajnie zamula (co widać szczególnie, jak są jakieś animacje).

chyba jednak lepiej to zrobić CSS3 albo SVG...

edit:
Cytat
Teoretycznie dla rozdzielczosci o szerokosci np. 10 000 powinny powstac trojkaty badz trapezy

a jaki teraz masz kod? Robisz to pewnie korzystając z jakichś przekształceń perspektywy albo 3d w CSS?
sowiq
Może zwykła transformacja CSS3?

http://jsfiddle.net/LaMw9/1/

+ to: http://css-tricks.com/almanac/properties/p/perspective/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.