Próbuję stworzyć prosty program do dodawania szkolnych planów lekcji na stronę www, a następnie wyświetlania ich względem wybranej klasy. Według mojego (nie wiem czy realnego) pomysłu administrator ma dostępny panel: tabelka z dniami tygodnia i godzinami w której z wybieranych list formularza może wybrać jaki przedmiot jest w jakiej godzinie, a następnie wszystko wysłać do odpowiedniej tabeli bazy danych w postaci tablicy. Takie pole z tablicą ma być następnie połączone z odpowiednią klasą z innej tabeli i wyświetlane w postaci planu lekcji dla każdego zainteresowanego użytkownika.
Niestety nie wszystko wiem jak zrobić. Gdy wysyłam dane z tabelki z formularzami do zapisania do bazy danych zapisują mi się one jako Array – i nie umiem wyciągnąć zapisanych w niej danych, aby je potem przedstawić na stronie.
Kod mini-wersji tej części projektu wygląda tak:
<?php $sql = "CREATE TABLE timetable ( plan VARCHAR(500), plan_id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, PRIMARY KEY (plan_id) )"; $sql = "INSERT INTO timetable VALUES ('$plan', '')"; $result = "SELECT plan FROM timetable WHERE plan_id = 1"; echo "<table border='1'> <tr> <th>wynik</th> </tr>"; { } ?>
i jeszcze kod html z formularzem:
Próbowałam szukać w sieci rozwiązania, ale nic nie znalazła, albo poprostu coś źle rozumiem, źle wykorzystuje. Będe wdzięczna za wszytkie sugestie i porady, lub naprowadzenie mnie, gdzie robie jakiś pewnie karygodny bład :-D, wynikajacy z tego, ze dopiero się uczę php i mysql .