Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Jak zrobić aby powielany obrazek zaczynał się po X pikselach?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Weles
Witam!
Mam pewien problem z 3 obrazkami CSS w 1 stylu, wygląda to tak:
  1. .strap {
  2. background: url(images/left_strap.png), url(images/center_strap.png), url(images/right_strap.png);
  3. background-repeat: no-repeat, repeat-x, no-repeat;
  4. background-position: left top, left top, right;
  5. height: 44px;
  6. }

I chodzi o to, aby obrazek środkowy (ten który się powtarza) zaczynał się po obrazku 1 i przed obrazkiem 3 (aby nie nachodził na nie), a w chwili obecnej jest to tak, że środkowy obrazek nachodzi na pozostałe.
Próbowałem już chyba ze 100 różnych sposobów i nie pomaga sad.gif

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
Mega_88
Zobacz w ten sposób:

1. .strap {
  2. background: url(images/left_strap.png), url(images/center_strap.png), url(images/right_strap.png);
  3. background-repeat: no-repeat, repeat-x, no-repeat;
  4. background-position: left top, 0px 300px, right;
  5. height: 44px;
  6. }

Chodzi o ten fragment: "background-position: left top, 0px 300px, right;" określasz w px dla 2 tła ile ma być odsunięte od lewej krawędzi i ile od górnej w tym przypadku zrobiłem 0px od lewej i 300px od góry, ustaw ile potrzebujesz.
Weles
właśnie w tym problem że nie chce to działać sad.gif
już próbowałem w ten sposób.

Tak to wygląda nawet z ustawieniem pozycji jakiejkolwiek: http://asig.pl/xxx/in3.html

Wie ktoś może jak temu zaradzić... ?
Mega_88
Zrób .jpg z tym co chcesz uzyskać bo nie kumam jak ma to być ułożone smile.gif
sowiq
Kolego, w ten sposób tego nie zrobisz, bo pod transparentnym obrazkiem narożnika będzie widać powtarzający się obrazek tła. Póki co w CSS nie da się ustawić właściwości "początek-koniec" dla powtarzanego tła. Musisz więc to rozwiązać za pomocą 2 elementów i paddingu.
Weles
@UP:
Lipa bo tak właśnie zawsze robiłem i pomyślałem że można to zrobić w 1 stylu (krok na przód) a tu nic sad.gif
Dzięki za informację, trudno.
sowiq
Da się, pod warunkiem że obrazki z tłem narożników nie będą przeźroczyste. Bo w innym wypadku nawet na czystą logikę to nie zagra nerdsmiley.png
Weles
@UP:
No tak to wiem :f
Ale właśnie piszę stronę, która ma z 5 elementów po 3 takie grafiki i zamiast 5 styli, to będę musiał 10 - 15 wpakować (wszystkie JPG i narożniki przezroczyste)
sowiq
No nie do końca. Jak dla mnie to wystarczą 3 reguły nerdsmiley.png

1. <div class="outer">
  2. <div class="inner"></div>
  3. </div>

1. .outer{
  2. padding: 0 20px;
  3. background: url("obrazek_2.png") 0 0 no-repeat,
  4. url("obrazek_3.png") 100% 0 no-repeat;
  5. }
  6. .inner{
  7. background: url("obrazek.png") repeat-x;
  8. }

I cała filozofia snitch.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.